Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

3 egyszerű, mégis különleges karácsonyi előétel

A karácsonyi menü a legtöbb családban szent és sérthetetlen, mindenkinek megvannak az elvárásai, hogy mit szeretne ilyenkor elfogyasztani. De még az ilyen szigorú esetekben is van lehetőség a változatosságra: az előételeket úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk! Ezek a kedvenc karácsonyi előételeink.

Füstölt kacsamell retekcsírás almapürével

A vékonyra szeletelt füstölt kacsamell – melyet akár készen is megvásárolhatunk, vagy akár otthon is elkészíthetünk – hidegen tálalva könnyed és ínycsiklandozó előétel, de igazán pikánssá akkor tehetjük, ha megfelelően tálaljuk. Készítsünk hozzá almapürét: a megpucolt, kimagozott almákat daraboljuk apóra, majd tegyük fel főni. A vízbe tegyünk 5 evőkanál mézet, kevés sót, egy fél citrom levét, valamint egy teatojás segítségével lógassunk bele fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót. Ha puhára főtt, szűrjük le, de a főzővízből egy csészényit tegyünk félre, az almát pedig turmixoljuk simára. Ha kihűlt, merítsünk a tányérra a püréből, helyezzünk mellé 1-2 szelet kacsamellett. Az egészet locsoljuk meg az alma főzőlevéből, balzsamecetből és olívaolajból készült öntettel, majd szórjuk meg retekcsírával, és már tálalhatjuk is!

Sonkatekercs

Igazi klasszikus, mégis mindig biztosan nyerő előétel a tormakrémes sonkatekercs, ráadásul elkészíteni sem egy ördöngösség. Mint minden ételnek, ennek a titka is a jó alapanyag. Közepesen vastagra szeletelt, hosszúkás gépsonkát, lágy, mégis erős tormát, édeskés majonézt és viszonylag magas zsírtartalmú túrót igényel – bizony, nem éppen diétás étel. A krémhez a tormát és a majonézt kell a lehető legegyenletesebben összedolgozni a túróval, akár botmixert is segítségül hívhatunk. Az arányokat mindenki a saját ízlésének, elképzelésének megfelelően variálhatja. Aki lágyabb tölteléket szeretne, tegyen bele több majonézt, vagy akár pár kanál tejfölt is. A gépsonkák rövidebbik széléhez közel tegyünk egy-egy púpos evőkanálnyi krémet, majd tekerjük fel a sonkaszeletet, és az ujjunk segítségével nyomkodjuk szét benne egyenletesen. A tetejére tegyünk egy kis púpnyi kémet, arra egy szelet csemegeuborkát, egy parányi paprikakrémet, esetleg egy kis szelet főtt tojást. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok.

ham-roll-237749_1280

Fokhagymás, fehérboros camembert dióval sütve

Személyenként egy korong camembert sajtra, 2 gerezd fokhagymára, pár szem dióra, 4-5 cl száraz fehérborra és sok alufóliára lesz szükségünk ehhez a különleges fogáshoz, ami mindenkit levesz majd a lábáról. Egy nagyobb darab fóliát leterítünk a konyhapultra, erre ráhelyezünk egy teljes camembert korongot. A tetején mély, de kis kiterjedésű bevágásokat ejtünk, melyekbe egy-egy vékony szelet fokhagymát dugunk. a tetejét megszórjuk apróra darabolt dióval. Óvatosan – ügyelve, hogy ne szakadjon ki –, zsákszerűen elkezdjük becsomagolni a sajtot, de mielőtt teljesen lezárnánk, ráöntünk egy kevés bort. Eztán zárjuk le teljesen a csomagot, majd ugyanezt a folyamatot elvégezzük a többi sajttal is. Végül egy tepsin az összeset a sütőbe helyezzük, 200 °c-on 10 percig sütjük, majd egy kicsit megbontjuk a batyukat, és visszatesszük az egészet a sütőbe. Akkor készül el, ha az összes bor elpárolgott róla. Frissen pirított kenyérrel vagy bagettel, valamint ropogós almával tálaljuk.

Scroll To Top