Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Arancini, az olasz street food

Minden nemzetnek megvan a maga utcai gyorsétele, amit szívesen fogyasztanak, ha sietni kell valahova, a gyerekeknek szeretnének valami gyors és laktató ételt adni egy hosszú napon vagy egész egyszerűen a buli után szükség van a feltöltődésre. Szicíliában az arancini az, ami nekünk a lángos.

Az arancini tulajdonképpen egy rizsgombóc rántva, amit bármivel megtölthetünk, amit éppen megkívánunk hozzá. Születése praktikus okokra vezethető vissza: az előző napról megmaradt rizottót nem szerették volna kidobni. Inkább fogták és golyókká formázták, majd bepanírozták és kisütötték. Nevét külseje miatt kapta, hiszen az arancini nyersfordításban narancsocskát jelent. Egymásra pakolva valóban úgy néznek ki, mint egy tál narancs. Ahhoz, hogy Te is kipróbálhasd, mutatunk egy könnyű receptet bolognais töltelékkel:

Hozzávalók:

  • 500 g rizs
  • 1 l víz
  • fűszerek ízlés szerint (só, bors, oregánó, bazsalikom, ami tetszik)
  • 50 g vaj
  • 50 g reszelt parmezán
  • késhegynyi sáfrány (elhagyható)

A töltelékhez:

  • bolognai ragu
  • mozzarella sajt
  • a panírozáshoz liszt, víz, zsemlemorzsa

Elkészítés:

A vizet felforraljuk, beleszórjuk a rizst és a választott fűszereket, majd addig főzzük, amíg a vizet teljes egészében magába nem szívja, szaftos rizottót kapva a végén. Kis vízben elkeverjük a sáfrányt, ezt a vajjal és a parmezánnal hozzáadjuk a rizottónkhoz és jól összedolgozzuk. A most már kész rizst egy nagy tálcára borítjuk és körülbelül 1 cm-es vastagságúra lapítjuk, fóliával lefedjük és hagyjuk kihűlni. A tálcáról tenyérnyi rizst kiszedünk, kezünkben tartva ezt a darabot a közepére halmozunk a raguból, egy kis darab mozzarellával, majd óvatosan elkezdjük összezárni a markunkat és nagyjából teniszlabda méretű golyóbist formázunk belőle, úgy, hogy a rizs teljesen körülvegye a kis töltelékünket. A megformázott golyókat először beleforgatjuk a lisztes keverékünkbe, majd zsemlemorzsában meghempergetjük. Annyi olajat forrósítunk fel, amennyi majdnem ellepi a gömböcöket és aranybarnára sütjük őket.

Scroll To Top