Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Az émelyítő kedvenc – Minyon

Nem, ez most nem a kis sárga lényekről szól, bár kétségkívül bizonyára merítettek ihletet az Illumination rajzolói az eredeti süteményt tekintve, mikor a minyonokat megalkották. De mi is az a minyon? Lássuk!

A francia mignon, azaz „kis kedvenc” szóból eredően nevezték el imigyen azt a magyar sütit, amely a világ egyik leghasznosabbja cukrászati szempontból. 1870-ben honosította meg a budapesti cukrászközösségben Kugler Henrik, akkoriban még kuglernek hívták a sütit is. Az 1920-as években terjedt el a másik, franciás neve – valószínűleg a Kugler-cukrászda tulajdonosváltásának köszönhetően, évekkel azelőtt ugyanis a svájci származású Gerbeaud Emil vette át a vállalkozást.

Hogy hányféle ízesítésű és alakzatú minyon található az étlapokon? Ez kizárólag azon múlik, hogy mennyire kreatív a cukrász, aki készíti e fenséges édességet. Általában hasáb vagy kocka alakú, de lehet kupola, vagy éppen szívet formázó minyonnal is találkozni. A töltelék és a tészta aránya is változó: általában vajas krémet használnak különféle vastagságú piskótalapok közé zárva. Városi legendák szerint a minyont hulladék piskótából készítik, sütemények levágott széleit állítják össze krémmel, majd beborítják vastag cukormázzal, és kész is a nagy kedvenc.

De itt jön a lényeg! A cukormáz. A minyon lelke és sava-borsa ugyanis a piskótát fedő máz. Ez lehet puncsos, kakaós, vaníliás, citromos, annyiféle, amennyire határtalan az alkotó fantáziája és bátorsága. Klasszikusan puncsból készítik a minyon mázát, de népszerű a csokoládés és a vaníliás is (mint a fagyinál). A lényeg, hogy minél mázasabb, ínycsiklandóbb legyen.

Lehet házilag is készíteni a minyont, amennyiben a lelkes cukrász kitartó, alapos és precíz. Jó minyont készíteni ugyanis csak akkor lehet, ha a cukormázhoz az arányokat jól eltaláljuk, a piskótát türelemmel és odaadással sütjük, valamint a különböző részeket pihentetjük, majd óvatosan állítjuk össze. Hogy ne legyen gejl, jó minőségű és arányaiban pontosan eltalált alapanyagokat kell használnunk. Jó minyont készíteni nem egyszerű feladat, de megéri, ugyanis mindenki kedvence lehet ez a nem túlcsicsázott, egyszerű, letisztult ízvilágú süti. De aki csak hirtelen megkívánja, szaladjon el egy közeli cukrászdába, és már lehet is falni ezt az émelyítő csodát!

Scroll To Top