
10 étel, ami örökké eltartható és egy, amiről csak azt hitted
Ma már a boltban meg szokás nézni minden megvásárolt élelmiszer lejárati idejét. Azért mégis léteznek még olyan élelmiszerek, amik örökké vagy majdnem örökké eltarthatóak, ha megfelelőképpen tároljuk őket. Cikkünkben a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.
- Méz
A méz az egyetlen étel, ami valóban örökké tart. Ez az édes, folyékony nektár valóban sokáig eláll, mert nincs benne elég nedvesség, ami elősegíthetné a baktériumok elszaporodását. Megtörténik azonban néha, hogy a színe és állaga átalakul, ilyenkor tegyük az üvegét meleg vízbe és kavargassuk addig, amíg a szemcsék feloldódnak. A legrégebbi méhek által készített finomság állítólag 5500 éves és még mindig ehető.
- Rizs
A kutatók szerint a fehér rizs akár 30 évig fenntarthatja tápanyagtartalmát és ízét, ha oxigénmentes konténerekben 40 fok alatti hőmérsékleten tartják. Szóval ha évek óta a polcon tartott rizst szeretnéd felhasználni, nyugodtan tedd meg, annak semmi baja nincsen. A légmentes elzárásra azonban mindenképp figyelj oda, mert a romolhatatlan fajtát is könnyen ellephetik a bogarak. Ha pedig molyokat rejtene a csomagolás, bizony az egész helyiséget ki kell takarítanod! A barna rizs a természetes korparéteg miatt azonban csak fél évig őrzi meg tápanyagtartalmát, ráadásul hajlamosabb az avasodásra.
- Só
Az évszázadok óta élelmiszerek tartósítására is használt só nem meglepő, hogy felkerült listánkra. A só szavatossági ideje nagyjából korlátlan, akár konyhasóról, akár himalájai vagy tengeri sóról beszélünk. A legjobb, ha hűvös helyen, üvegedényben tárolod, mert adalékanyagok nélkül könnyen csomósodik.
- Cukor
A cukornak is inkább a csomósodás jelenthet problémát a hosszú tárolás során. Azonban ez sem romlik meg, hiszen képtelenek benne elszaporodni a baktériumok. Ennél is, akárcsak a sónál, arra kell figyelni, hogy száraz helyen, hermetikusan lezárva tartsd, így elkerülheted a nedvesség miatti csomósodást.
- Szárazbab
A szárazbab 80 év után is tartalmaz fehérjét és tápanyagokat, szavatosságát tekintve így örökéletűnek mondható. Évekig tartó tárolás után a bab puhulási ideje megnövekszik, így hosszabb ideig kell főzni. A hiedelmekkel ellentétben a jól előkészített és szárított, légmentesen tárolt bab nem lesz zsizsikes.
- Röviditalok
Mi másra lenne szükségünk az apokalipszis után, mint tiszta röviditalokra! Megfelelő tárolással ugyanis ezek is elállnak az idők végezetéig, sőt, csak nemesednek az idősödéssel. A párolgás ugyan az ellenségük, de ha egy megfelelően zárható üvegben tárolod őket, akkor az unokáid is ihatnak majd belőlük.
- Tejpor
Ugyan nem mindenki kedveli, de életmentő lehet reggelente, ha elfelejtettél tejet vásárolni este. A tejpor is majdnem akármeddig eltartható, ha légmentesen tárolod.
- Vaníliaesszencia
Ez a csodás illatú finomság, amennyiben alkohol hozzáadásával készült, szintén bármeddig eltartható. Aromáját és frissességét sem veszti el a különböző vaníliapótló szerekkel és aromákkal ellentétben.
- Fehérecet
A takarításhoz, ízesítéshez, öntethez is tökéletesen használható fehérecet minden otthonból nélkülözhetetlen. Bizony nemcsak sokféleképpen használhatod fel, de akár örökké meg is őrizheted! Nagyanyáink bizony jól tudták, miből kell bespájzolni.
10+1. Fűszerek
Bizony nem túl gyakran szokás a fűszertartót selejtezni, pedig a fűszerek eltarthatósága, szárítás esetén is maximum 2-3 év. Szóval itt az ideje, hogy átnézd az ízesítőidet a spájzban, mert lehet, hogy nincs is otthon igazából semmi a hétvégi főzelékhez!