Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

10 étel, ami örökké eltartható és egy, amiről csak azt hitted

Ma már a boltban meg szokás nézni minden megvásárolt élelmiszer lejárati idejét. Azért mégis léteznek még olyan élelmiszerek, amik örökké vagy majdnem örökké eltarthatóak, ha megfelelőképpen tároljuk őket. Cikkünkben a legfontosabbakat gyűjtöttük össze.

  1. Méz

 

A méz az egyetlen étel, ami valóban örökké tart. Ez az édes, folyékony nektár valóban sokáig eláll, mert nincs benne elég nedvesség, ami elősegíthetné a baktériumok elszaporodását. Megtörténik azonban néha, hogy a színe és állaga átalakul, ilyenkor tegyük az üvegét meleg vízbe és kavargassuk addig, amíg a szemcsék feloldódnak. A legrégebbi méhek által készített finomság állítólag 5500 éves és még mindig ehető.

 

  1. Rizs

 

A kutatók szerint a fehér rizs akár 30 évig fenntarthatja tápanyagtartalmát és ízét, ha oxigénmentes konténerekben 40 fok alatti hőmérsékleten tartják. Szóval ha évek óta a polcon tartott rizst szeretnéd felhasználni, nyugodtan tedd meg, annak semmi baja nincsen. A légmentes elzárásra azonban mindenképp figyelj oda, mert a romolhatatlan fajtát is könnyen ellephetik a bogarak. Ha pedig molyokat rejtene a csomagolás, bizony az egész helyiséget ki kell takarítanod! A barna rizs a természetes korparéteg miatt azonban csak fél évig őrzi meg tápanyagtartalmát, ráadásul hajlamosabb az avasodásra.

 

 

Az évszázadok óta élelmiszerek tartósítására is használt só nem meglepő, hogy felkerült listánkra. A só szavatossági ideje nagyjából korlátlan, akár konyhasóról, akár himalájai vagy tengeri sóról beszélünk. A legjobb, ha hűvös helyen, üvegedényben tárolod, mert adalékanyagok nélkül könnyen csomósodik.

 

  1. Cukor

 

A cukornak is inkább a csomósodás jelenthet problémát a hosszú tárolás során. Azonban ez sem romlik meg, hiszen képtelenek benne elszaporodni a baktériumok. Ennél is, akárcsak a sónál, arra kell figyelni, hogy száraz helyen, hermetikusan lezárva tartsd, így elkerülheted a nedvesség miatti csomósodást.

 

  1. Szárazbab

A szárazbab 80 év után is tartalmaz fehérjét és tápanyagokat, szavatosságát tekintve így örökéletűnek mondható. Évekig tartó tárolás után a bab puhulási ideje megnövekszik, így hosszabb ideig kell főzni. A hiedelmekkel ellentétben a jól előkészített és szárított, légmentesen tárolt bab nem lesz zsizsikes.

 

  1. Röviditalok

 

Mi másra lenne szükségünk az apokalipszis után, mint tiszta röviditalokra! Megfelelő tárolással ugyanis ezek is elállnak az idők végezetéig, sőt, csak nemesednek az idősödéssel. A párolgás ugyan az ellenségük, de ha egy megfelelően zárható üvegben tárolod őket, akkor az unokáid is ihatnak majd belőlük.

 

  1. Tejpor

 

Ugyan nem mindenki kedveli, de életmentő lehet reggelente, ha elfelejtettél tejet vásárolni este. A tejpor is majdnem akármeddig eltartható, ha légmentesen tárolod.

 

  1. Vaníliaesszencia

 

Ez a csodás illatú finomság, amennyiben alkohol hozzáadásával készült, szintén bármeddig eltartható. Aromáját és frissességét sem veszti el a különböző vaníliapótló szerekkel és aromákkal ellentétben.

 

  1. Fehérecet

 

A takarításhoz, ízesítéshez, öntethez is tökéletesen használható fehérecet minden otthonból nélkülözhetetlen. Bizony nemcsak sokféleképpen használhatod fel, de akár örökké meg is őrizheted! Nagyanyáink bizony jól tudták, miből kell bespájzolni.

 

10+1. Fűszerek

 

Bizony nem túl gyakran szokás a fűszertartót selejtezni, pedig a fűszerek eltarthatósága, szárítás esetén is maximum 2-3 év. Szóval itt az ideje, hogy átnézd az ízesítőidet a spájzban, mert lehet, hogy nincs is otthon igazából semmi a hétvégi főzelékhez!

Scroll To Top