Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

2007 kedvenc finomsága: a Madártejtorta

Elérkezettnek láttuk az időt, hogy a 2007-es Magyarország Tortája, a Madártejtorta titkait is megosszuk a tehetséges háziasszonyokkal!

Korábban már írtunk a Madártejtorta ihletőjéről, a madártejről egy cikket, melyből olyan érdekességeket tudhattunk meg kedvenc csemegénkről, mint hogy már a 18. században is ismerték és szerették, valamint hogy a „madártej” elnevezés egy szólásmondásból ered.

A Madártejtorta egy habkönnyű, továbbgondolt változata a folyékony finomságnak, mely bearanyozta legtöbbünk gyermekkorát. Nem is volt annál jobb érzés, mint a hosszú nyári délutánokon beszaladni a konyhába és kortyolni párat az isteni, hűsítő nyalánkságból, a tetején úszkáló felhőcskékről nem is beszélve! Most ezt az örömet idézzük fel újra tortánk segítségével.

Az elkészítése rendkívül egyszerű; a piskótával kezdjük, majd haladjunk sorban a krémmel, a díszítéssel és a töltéssel.

Íme a hozzávalók listája:

Piskóta
margarin (Maister krém) 250 g
porcukor 75 g
tojás sárgája 100 g
tojás fehérje 175 g
cukor 175 g
liszt 220 g
sütőpor 5 g
keményítő 50 g
tejpor (zsíros) 50 g
Krém
tej (2,8%-os) 1000 ml
tojássárgája 20 db
vaníliarúd 3 db
cukor 200 g
vaj 600 g

 

A piskótához a margarint a porcukorral habosra keverjük majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erős habbá verjük majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük túl. Az előre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd mehet a 165-170°C-os sütőbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz!

A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihűlésig úgy hagyjuk.

A krémhez a tej 2/3-ad részét 100 g vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tűzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet behűtjük és a maradék 500 g felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk.

Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét!

Jó tanács: ha a főzéskor mégis összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk. Azon sem szabad meglepődni, ha lágy a krém.

A díszítéshez szükségünk lesz 500 g tojásfehérjére és 500g cukorra.

A fehérjét a cukorral vízgőzön felmelegítjük 45-48 °C-osra, majd felverjük nem törős habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk lehetőség szerint szilikonos papírra és az előmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig.

Ne feledjük, hogy mindig akkorára nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni. Ha van rá mód, mielőtt a sütőbe rakjuk a kinyomott habot, gázlánggal meg lehet színezni a felületét.

A töltéshez a kihűlt piskótát két egyenlő részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 50 g) megkenjük. Visszahelyezzük a sütőkasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hűtőbe rakjuk kb. 3 óra hosszára.

A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Felszeletelés és vaxolás után minden szelet külső szélére rárakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal. Voilá!

Scroll To Top