3 egyszerű, mégis különleges karácsonyi előétel
A karácsonyi menü a legtöbb családban szent és sérthetetlen, mindenkinek megvannak az elvárásai, hogy mit szeretne ilyenkor elfogyasztani. De még az ilyen szigorú esetekben is van lehetőség a változatosságra: az előételeket úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk! Ezek a kedvenc karácsonyi előételeink.
Füstölt kacsamell retekcsírás almapürével
A vékonyra szeletelt füstölt kacsamell – melyet akár készen is megvásárolhatunk, vagy akár otthon is elkészíthetünk – hidegen tálalva könnyed és ínycsiklandozó előétel, de igazán pikánssá akkor tehetjük, ha megfelelően tálaljuk. Készítsünk hozzá almapürét: a megpucolt, kimagozott almákat daraboljuk apóra, majd tegyük fel főni. A vízbe tegyünk 5 evőkanál mézet, kevés sót, egy fél citrom levét, valamint egy teatojás segítségével lógassunk bele fahéjat, szegfűszeget és szerecsendiót. Ha puhára főtt, szűrjük le, de a főzővízből egy csészényit tegyünk félre, az almát pedig turmixoljuk simára. Ha kihűlt, merítsünk a tányérra a püréből, helyezzünk mellé 1-2 szelet kacsamellett. Az egészet locsoljuk meg az alma főzőlevéből, balzsamecetből és olívaolajból készült öntettel, majd szórjuk meg retekcsírával, és már tálalhatjuk is!
Sonkatekercs
Igazi klasszikus, mégis mindig biztosan nyerő előétel a tormakrémes sonkatekercs, ráadásul elkészíteni sem egy ördöngösség. Mint minden ételnek, ennek a titka is a jó alapanyag. Közepesen vastagra szeletelt, hosszúkás gépsonkát, lágy, mégis erős tormát, édeskés majonézt és viszonylag magas zsírtartalmú túrót igényel – bizony, nem éppen diétás étel. A krémhez a tormát és a majonézt kell a lehető legegyenletesebben összedolgozni a túróval, akár botmixert is segítségül hívhatunk. Az arányokat mindenki a saját ízlésének, elképzelésének megfelelően variálhatja. Aki lágyabb tölteléket szeretne, tegyen bele több majonézt, vagy akár pár kanál tejfölt is. A gépsonkák rövidebbik széléhez közel tegyünk egy-egy púpos evőkanálnyi krémet, majd tekerjük fel a sonkaszeletet, és az ujjunk segítségével nyomkodjuk szét benne egyenletesen. A tetejére tegyünk egy kis púpnyi kémet, arra egy szelet csemegeuborkát, egy parányi paprikakrémet, esetleg egy kis szelet főtt tojást. Ezt ismételjük addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
Fokhagymás, fehérboros camembert dióval sütve
Személyenként egy korong camembert sajtra, 2 gerezd fokhagymára, pár szem dióra, 4-5 cl száraz fehérborra és sok alufóliára lesz szükségünk ehhez a különleges fogáshoz, ami mindenkit levesz majd a lábáról. Egy nagyobb darab fóliát leterítünk a konyhapultra, erre ráhelyezünk egy teljes camembert korongot. A tetején mély, de kis kiterjedésű bevágásokat ejtünk, melyekbe egy-egy vékony szelet fokhagymát dugunk. a tetejét megszórjuk apróra darabolt dióval. Óvatosan – ügyelve, hogy ne szakadjon ki –, zsákszerűen elkezdjük becsomagolni a sajtot, de mielőtt teljesen lezárnánk, ráöntünk egy kevés bort. Eztán zárjuk le teljesen a csomagot, majd ugyanezt a folyamatot elvégezzük a többi sajttal is. Végül egy tepsin az összeset a sütőbe helyezzük, 200 °c-on 10 percig sütjük, majd egy kicsit megbontjuk a batyukat, és visszatesszük az egészet a sütőbe. Akkor készül el, ha az összes bor elpárolgott róla. Frissen pirított kenyérrel vagy bagettel, valamint ropogós almával tálaljuk.