Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

3+1 izgalmas ötlet a muffinformák felhasználásához

Ki mondta, hogy a muffinformában csak muffin készülhet? Itt az ideje, hogy elővedd a szekrényed mélyéről ezt a konyhai eszközt és kipróbálj valami újat! Blogcikkünkben 3+1 ötletet szedtünk össze neked, melyekkel érdemes kísérletezned

 

1. Formabontó reggelik

Nincs is jobb napidítás, mint egy kiadós reggeli. Sokszor azonban nincs időnk nekiállni a tojás sütésnek, bacon pirításnak – főleg ha ezek után még el is kell mosogatnunk és fel  kell takarítanunk a tűzhelyről a szétspriccelt zsírt. Arról nem is szólva, hogy egy ilyen reggelikészítés után számíthatunk rá, hogy egész nap baconszagúak lesznek a ruháink és a hajunk. Ilyen helyzetekben például kiváló szolgálatot tehet nekünk a muffin forma.

Elég ha kikenjük zsiradékkal a formák belsejét, kibéleljük őket baconnel vagy sonkával, majd ezekbe a fészkekbe ütünk egy-egy tojást (ha úgy jobban kedveli a család, előre felverjük és megfűszerezzük a tojásokat és ebből a keverékből öntünk egy keveset a formákba), és már mehet is a sütőbe. Tálaláskor pedig akár egy kevés sajttal is megszórhatjuk az így készült tojás-muffinokat.

Ugye milyen egyszerű?

 

2. Yorkshire pudding

Dobd fel a megszokott fogásaidat a britek kedvelt köretével, a yorkshire puddinggal – amit muffin formában könnyedén elkészíthetsz.

A nevével ellentétben a yorkshire pudding, nem igazán puding, hanem egy sós felfújt, mely leginkább fánkra emlékeztet. Tojásból, lisztből és tejből vagy vízből álló, palacsintatésztához hasonló keverékből készül, melyet egy zsiradékkal kikent, előmelegített formába öntenek, majd aranybarnára sütnek. A britek ehhez speciális konyhai eszközt használnak, mely természetesen muffinformával is helyettesíthető.

A britek hagyományosan húsételek mellé, szafttal leöntve fogyasztják, de sodóval, lekvárral, csokiöntettel tálalva ízletes desszert is válhat belőle.

  

3. Citrusos jégkocka

Az egyre melegebbé váló napokon igazán jól tud esni egy jeges üdítő – főleg ha a citrusfélék fanyar ízével is feldobjuk őket. Egy-egy szelet citrom, lime vagy narancs nemcsak frissességet ad az italainknak, hanem színesebbé is teszi azt.

Muffinformáink segítségével olyan látványos citrusos jégkockákat (pontosabban jéglapocskákat) készíthetünk, melyek nagy méretünk miatt tovább hidegen tartják az italainkat, ráadásul finom ízt és dekoratív külsőt is kölcsönöznek a vendégeinknek kínált frissítőknek

 

+1 kreatív projektek

A muffinformákat természetesen nemcsak ehető dolgok készítésére használhatjuk, hanem kreatív hobbi projektjeinkhez is. Segítségükkel látványos házi szappanokat, viasz- vagy zselégyertyákat önthetünk formába.

Fontos persze, hogy ha így használjuk a formákat, akkor alaposan mossuk el őket, mielőtt ismét élelmiszert készítenénk bennük.

Scroll To Top