Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4 ok, amiért érdemes citromos teával melegedni a hűvös napokon

Nincs is kellemesebb az egyre hűvösebbé váló őszi napokon, mint egy meleg pokrócba burkolózni és egy csésze finom teával átmelegedni. A forró ital azonban nem csak a léleknek tesz jót. Nézzük, milyen pozitív hatással bír az egészségünkre a citromos tea!

 

1. Természetes élénkítő

Bizonyára senki számára nem új információ, hogy a teacserje leveleiből készült főzet koffeint tartalmaz. Sokan emiatt kerülik az ital fogyasztását. Mértékkel fogyasztva azonban különösebb félnivaló nélkül élvezhetjük a pozitív hatásait. 

A klasszikus fekete tea serkenti a vérkeringést, emellett jó hatással van a vérnyomásra és a légzésre is. Ha az italt citrommal fogyasztjuk, akkor duplán tehetünk a szív- és érrendszerünk egészségéért, ugyanis a citromban található folsav segít a stroke megelőzésében, a C-vitamin pedig védi a szívet.

 

2. Antibakteriális hatású

Nem véletlen, hogy szüleink gyakran ellentmondást nem tűrve, bögreszámra diktálták belénk a teát, ha náthával, meghűléssel otthon kellett maradnunk. Mind a tea, mind a citrom antibakteriális, fertőtlenítő hatással rendelkezik. Ha még néhány kanál (szintén ilyen hatásokkal bíró) méz is kerül az italba, gyors és természetes támogatást adhatunk a szervezetünknek a gyulladt torok gyógyításában.

A tea baktériumölő hatása a fogainknak is kedvez, mivel az ital gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását.

 

3. Támogatja az immunrendszert

Közismert tény, hogy a C-vitamin fontos szerepet tölt be az immunrendszer működésében. Egyetlen közepes méretű citrom egy átlagos felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 40 százalékát képes biztosítani. Fontos azonban, hogy a citrom ne a 100 °C körüli italba kerüljön bele, ugyanis ilyen hőmérsékleten a C-Vitamin denaturálódik, azaz elveszti a hatását. Érdemes tehát megvárni, amíg a tea 70 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletűre hűl.

 

4. Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Mind a tea, mind a citromlé számos antioxidáns tartalmú vegyületet tartalmaz. Ezek a vegyületek segítik a rákkeltő szabadgyökök megkötése a szervezetben.

Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, úgymint a kardiovaszkuláris betegségekét, rosszindulatú daganatokét, ízületi gyulladásokét, Alzheimer-kórét.

Scroll To Top