Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4 vitamindús nassolnivaló a nyár végére

Már csak pár nap, és beköszönt az ősz. Ilyenkor ugyan rendszerint még pár hétig élvezhetjük a vénasszonyok nyarát, nem árt elkezdeni felkészíteni az immunrendszerünket a hűvösebb hónapok megpróbáltatásaira. Erre tökéletes módszer lehet az ilyenkor még frissen beszerezhető, vitamindús gyümölcsök fogyasztása. E heti blogcikkünkben mutatunk néhány kreatív megoldást, amelyekkel változatossá teheted a gyümölcsevést.

 

1. Smoothie

A smoothie-k tulajdonképpen pépesített gyümölcsökből készült sűrű italok, melyeket számos egyéb összetevővel, például fűszerekkel, tejtermékekkel vagy alternatív tejekkel, édesítő anyagokkal, olajos magvakkal egészíthetünk ki. Ugyan az Egyesült Államokban csaknem kilencven éve jelen vannak, a magyar köztudatba csak az elmúlt néhány évben robbantak be, ám a népszerűségük azóta folyamatosan nő.

Mivel friss gyümölcsből készülnek, attól sem kell tartanunk, hogy az előkészítés során az alapanyagok rost- és vitamintartalma csökken, ráadásul elkészíteni is roppant egyszerű őket, hiszen az alapanyagokon kívül csupán egy turmixgépre van szükség és máris változatos és finom gyümölcsitalokat készíthetünk. A sűrű, színes italokat a gyerekek is szívesen fogyasztják majd, észre sem véve, hogy a máskor oly nehezen beléjük erőltethető gyümölcsből is szép mennyiséget fogyasztanak el így.

 

2. Sorbet

A magyar nyelvben gyakran szörbetként vagy netán szorbéként emlegetett terméket leginkább az különbözteti meg a fagylalttól, hogy nem tartalmaz tejterméket, elsődleges alapanyaga a gyümölcspüré, melyhez cukrot, esetenként gyülmölcsszörpöt vagy alkoholt adnak, majd a keveréket jegesre fagyasztják.

Természetesen ha az egész családnak készül a gyümölcsös finomság, az alkoholt, sőt, akár a cukrot is kihagyhatjuk, így nemcsak finom, hanem egészséges csemegével hűsíthetjük magunkat a nyár végi, ősz eleji melegebb napokon.

3. Zselé

Nemcsak finom, hanem látványos is egy friss gyümölcsökből és zseléből készült torta vagy desszert. Gyönyörű, színes kreálmányokat készíthetünk többféle gyümölcs variálásával, ráadásul a gyümölcsös, zselés édességek kalóriatartalma is alacsony.

Ha egészségesen akarjuk elkészíteni őket, zselatin helyett válasszunk agar-agar port vagy gélt, és figyeljünk oda, hogy a zseléhez használt alappor ne tartalmazzon mesterséges színezéket és aromákat!

 

4. Gyümölcsroller

A gyümölcsroller, vagyis gyümölcstekercs a gumicukor egészséges, csupa gyümölcs alternatívája, melyet bárki könnyedén elkészíthet otthon.

 

Az édességhez mindössze gyümölcspürére van szükség, melyet ízlés szerint fűszerezhetünk, édesíthetünk. A pürét aztán sütőben, alacsony hőmérsékleten zselés állagúra sütjük, az így kapott gyümölcslapot feltekerjük, szeleteljük, és készen is van az egészséges csemege.

 

Scroll To Top