Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4+1 étel a macskajaj kúrálására

Egy átmulatott szilveszteri éjszaka után könnyedén kelhetünk kínzó fejfájással, émelygő gyomorral, kiszáradt torokkal és lüktető halántékkal. És ugyan ilyenkor aligha az evés az első gondolatunk, néhány étel a segítségünkre lehet ebben a kellemetlen helyzetben.

1. Banán

A banán energiadús és könnyen emészthető, így egy legyengült gyomor számára is nagyszerű napindító lehet. Mivel a szervezetünk egyszerűen képes lebontani, a gyomorsavszintünket sem emeli tovább, így nem kell attól tartanunk, hogy az egyébként is kellemetlen panaszok mellé még refluxos tünetekkel is meg kell birkóznunk.

A benne található ásványi anyagok segítenek a szervezet regenerálódásában, gyorsan felszívódó cukrai pedig energiát adnak a nap további részéhez.


2. Tojás

Akár lágytojásként, akár rántotta vagy tükörtojás formájában fogyasztjuk, a tojás is remek választás lehet egy másnapos reggelen. A benne található cisztein nevű aminosav ugyanis segít az alkohol emésztése közben felszabaduló acetaldehid lebontásában. Ez az anyag felelős ugyanis a dorbézolás másnapján tapasztalható kellemetlen tünetek zöméért.

Fontos, hogy a tojásos ételünkbe ne kerüljenek zsíros hozzávalók (például kolbász vagy szalonna), vagy intenzív ízű fűszerek, mivel ezek jelenlétét a legyengült emésztőrendszer nem veszi jó néven.

3. Zabkása

Könnyen emésztehető és szénhidrátokban gazdag, így a zabkása ideális választás a nehéz nap indítására. A szervezetbe jutva segít helyreállítani a B-vitamin, kalcium és magnézium szintet. A zabpehelyben található szénhidrát ráadásul lassan szívódik fel, így stabilan tartja energiaszintünket a következő étkezésig.

Ugyan a zabkását máskor szívesen fogyasztjuk friss gyümölcsökkel, ami remek szokás, hiszen így egy igazi vitaminbombával indítjuk a napot, ilyen helyzetben azok erősen megemelhetik a gyomorsavszintünket és további kellemetlen gyomorpanaszokat okozhatnak.

4. Méz

Zabkásánkat, banán smoothie-nkat is édesíthetjük mézzel, de kezdhetjük a napot akár egy teljeskiőrlésű mézes pirítóssal is. A méz, amellett hogy könnyen emészthető, nagyszerű segítsége lehet a szervezetünknek az alkoholfogyasztás miatt valószínűsíthetően alacsony vércukorszintünk helyreállításában.

Ha semmilyen étel nem esik jól, akár egy mézes herbateát is elkortyolgathatunk, miközben lábadozunk. Egyes gyógynövények hatékonyan segítenek a másnaposság tüneteinek enyhítésében, a boltok polcain pedig találhatunk gyógynövényes teakeverékeket kifejezetten macskajajos reggelekre.

+1 Víz

Bár nem kifejezetten étel, de a víz fogyasztása elengedhetetlen a szervezetünk gyors regenerálódásához. Az alkohol lebontásához ugyanis a szervezet vizet használ fel, amit ajánlott minél gyorsabban visszapótolni. Erre a testünk is minden eszközzel igyekszik felhívni a figyelmünket, így nem csoda, hogy az átmulatott éjszaka után száraz szájjal, kiszáradt torokkal ébredünk. A víz bőséges fogyasztása ráadásul segít, hogy az alkohol és a bontása közben képződött melléktermékek minél hamarabb kiürüljenek a szervezetből.

A folyadékpótlásra a legjobb üdítő a sima csapvíz. Választhatunk esetleg még ásványvizet, vagy válogathatunk a különböző izotóniás italok (sportitalok) közül, amelyek segítenek helyreállítani a vércukorszintet és a hidratációban és izom- és iderendszer helyes működésében szerepet játszó elektrolitok egyensúlyát. Fontos azonban, hogy a buborékmentes terméket fogyasszunk, mivel a szénsav nem kíméletes a legyengült gyomorhoz.

Kerülendők azonban a koffeintartalmú italok, amelyek ilyenkor csak még jobban dehidratálják a szervezetünket. Különösen a kávé fogyasztása nem ajánlott, mivel magas savtartalma tovább irritálhatja az egyébként is érzékeny gyomrot. Hasonló okokból nem ajánlott magas savtartalmú gyümölcsleveket, például narancslevet, és nehéz, zsíros ételeket fogyasztanunk.

Scroll To Top