Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4+1 étel, amely jobb kedvre derít bennünket a téli napokon

A szürke, téli napokon hajlamosak vagyunk az átlagosnál többször melankólikus, letargikus állapotba kerülni. Egyes ételek azonban képesek lehetnek lelket önteni belénk a nyomott, nehéz napokon. Blogcikkünkben ezek közül az ételek közül mutatunk be néhányat.

1. Csokoládé

A csokoládét nem véletlenül szokás a boldogsággal, jobb hangulatra derüléssel azonosítani.Egy 13 ezer felnőtt részvételével végzett kísérlet rámutatott, hogy azoknál, akik a megelőző 24 órában étcsokoládét ettek, 70%-kal kisebb volt az esélye, hogy depressziós tünetekről számoljanak be.

A tudósok szerint az étcsokoládéban található flavonoidoknak, koffeinnek, teobrominnaknaciletanolaminoknak és feniletilaminoknak köszönhetjük a csokoládé hangulatjavító hatásait. Ezek mellett természetesen nem elhanyagolható az édességben található cukor és zsír sem, melyek fogyasztása fokozza az átmeneti boldogságérzetért felelős dopamin és a szerotonin termelést.

A csokoládé lelki bajokra való fogyasztása egészségügyi okokból természetesen csak mértékkel ajánlott, illetve érdemes étcsokoládét választani tejcsokoládé helyett.

2. Lazac

Az ízletes halféle nem véletlenül sokak kedvenc csemegéje. A lazac húsa rendkívül gazdag omega3 zsírsavakban, melyek nemcsak a szív- és érrendszernek tesznek jót, hanem idegrendszer-nyugtató és hangulatjavító hatásuk is ismert.

A jó hírünk az, hogy omega3 zsírsavat nemcsak a viszonylag drága lazacban találhatók, hanem a többi halfélében (például pisztrángban, tonhalban, szardellában, makrélában, heringben, szardíniában, busában) is. Éppen ezért nemcsak a karácsonyi időszakban érdemes heti 2-3 alkalommal halat fogyasztani, hanem az év többi napján is.

3. Spenót

Elsőre talán meglepőnek hangozhat, hogy az óvodások egyik legkevésbé kedvelt étele boldoggá tehet bennünket. Pedig igaz. A leveles spenótról nemcsak az mondható el, hogy rendkívül gazdag különböző esszenciális tápanyagokban (például aminosavakban, valamint vasban, folsavban és flavonoidokban), hanem állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a benne található glutamin csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét a testben, ezáltal a depresszió tüneteit is enyhíti.

Azok, akik nem kedvelik a spenótot, más zöldleveles zöldségek közül is válogathatnak. A kelkáposzta, sóska vagy mángold is gazdag antioxidánsokban, valamint ezek a növények stresszoldó hatásáról ismert magnéziumot is tartalmaznak.

4. Bogyós gyümölcsök

A gyümölcs mindig egészséges nassolnivaló. Különösen igaz ez a flavonoidokban gazdag bogyós gyümölcsökre. Ez az az antioxidáns csoport, amely a csokoládéban is megtalálható.

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásaival kapcsolatban egy kutatást is végeztek 2017-ben. A kísérlet kimutatta, hogy azok a gyermekek és felnőttek, akik áfonyakivonatot fogyasztottak, pozitív hangulatváltozásról számoltak be, míg azoknál, akik placebót kaptak, nem találtak változást.

4+1. Vörösbor

Bár a vörösbor nem étel, mégis érdemes szót ejteni hangulatjavító hatásáról. Jó hangulat alatt természetesen nem a bormámort értjük. A kis mértékben fogyasztott, minőségi vörösbor a csokoládéhoz és a bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan flavonoidokat juttat a szervezetünkbe.

Természetesen a mértékletességre rendkívül fontos odafigyelnünk, ha vörösborba akarjuk „fojtani a bánatunkat”, hiszen a cél, hogy ne az alkohol, hanem az antioxidánsok hatását használjuk ki.

Scroll To Top