Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4+1 étel barackból, amely visszakalauzol bennünket a nyárba

Bár a naptári nyár visszavonhatatlanul véget ért, amíg élvezhetjük a kellemes napsütést és a vénasszonyok nyarát, a vakáció gondtalanságát is újraélhetjük. E heti blogcikkünkben bemutatunk néhány nyárias ízű barackos fogást, amelyekből már akár egy falatnyi felidézi az elmúlt hónapok kellemes pillanatait, otthonos emlékeit.

1. Gyümölcsleves

A hideg gyümölcsleves az egyik legtökéletesebb előétel a forró nyári napokon. És természetesen hasonlóan jól tud esni egy koraőszi ebéd vagy vacsora első fogásaként is.

Alapanyagául egyaránt szolgálhat őszibarack, sárgabarack vagy akár nektarin is, de egyéb gyümölcsökkel is megbolondítható. Kerülhet bele alma, citrusfélék, hideg dinnyekockák vagy más csonthéjasok, például szilva vagy meggy. Természetesen nemcsak gyümölcsökkel, hanem egyes zöldségekkel párosítva is nagyszerű ízvilághoz juthatunk. A leves sűrítésére, táplálóbbá tételére használhatunk például édesburgonyát vagy készíthetünk egy kellemes, nyár és ősz közti átmenetet képző ízvilágot képviselő sütőtökös verziót.

A barack visszafogottan karakteres íze sokféle fűszerrel harmonizál. Kerülhet a krémlevesbe a gyümölcslevesek megszokott fűszerein, a fahéjon, szegfűszegen kívül gyömbér vagy kardamom is, de bátran kísérletezhetünk mentával vagy bazsalikommal is.

2. Húsételek

Imádjuk a gyümölccsel vagy gyümölcsszósszal készült szárnyas húsokat. Ízük frissítő, egyszerre sós és édeskés, könnyed és fűszeres.

Azon túl, hogy isteni szósz vagy chutney készülhet barackból, amely remek kísérője lehet szárnyashúsoknak, comb- vagy mellfilével összesütve is ínycsiklandó fogás lehet belőle. Készíthetünk csőben sült húst barackkal bolondítva, bátran variálhatjuk lágy sajtokkal sonkával vagy baconnel.

Természetesen nem csak friss barackkal dolgozhatunk. Aszalt barackkal göngyölt csirke- vagy pulykamellel is könnyedén az asztalra varázsolhatjuk a nyár ízeit. Akár aszalt szilvával is variálhatjuk, kerülhet bele sajt, karakteresebb ízű szószok, a tekercset pedig bebújtathatjuk egy ízletes bacon-kabátba.

3. Barackos gombóc

Bár A padlás musical egyik legismertebb dalában a barack közeli rokonával, a szilvával készül „az az édes kisbolygó”, nagyszerű gombóc készülhet barackból is.

A krémleveshez hasonlóan a gombóchoz is használhatunk őszi- vagy sárgabarackot, ízlés szerint fűszerezhetjük a tölteléket, édesíthetjük akár a barackot, akár a gombóc tésztáját, de kivárhatjuk a tálalást is, hogy finom porcukor formájában kerüljön hozzá az édes íz.

4. Gyümölcssaláta

Igazi vitamonbombát is készíthetünk barackból, amely segít az egyre hűvösebbé váló időben könnyedén összeszedhető megfázások leküzdésében. A különböző barackfajták kellemes, édeskés aromája remekül belepasszintható egy gyümölcssaláta harmonikus ízkavalkádjába.

Nagyszerűen passzol szinte bármelyik gyümölcshöz. Remekül kiegészíti a savanykás bogyós gyümölcsöket, kellemesen párosítható almával, körtével, de kerülhet mellé akár mangó, ananász, banán, narancs vagy szinte akármilyen egzotikus gyümölcs is. A keveréket feldobhatjuk friss bazsalikommal vagy hűsítő mentalevelekkel.

A saláta maradékát egy blenderrel pépesítve isteni smoothie-t készíthetünk magunknak vagy a pürét lefagyasztva jégkrémként, sorberként is fogyaszthatjuk. Igazán nyárias ízélményhez juthatunk így.

+1. Lekvár

A nyári befőzésekkor magából az évszakból is belezárunk egy keveset a lekvárokkal megtöltött üvegekbe. Az idén eltett lekvárok közül akár már most kibonthatunk néhányat. Fogyaszthatjuk palacsintával, császármorzsával, süthetjük süteménybe vagy kenhetjük kenyérre is, de azt is megértjük, aki legszívesebben csak belekanalazna, hogy megízlelje a finom, gyümölcsös édességet.

A nyáron eltett lekvár íze minden egyes falatban segít felidézni a befőzés kellemes óráit és a vakáció legszebb pillanatait.

Azok pedig, akik nem szeretnének sütéssel-főzéssel bíbelődni a nyári emlékek felidézéséért, a Zila grill teraszán a gesztenyefák árnyékában, hamisítatlan grillparty-hangulatban nosztalgiázhatnak vissza a vakáció legszebb pillanataira.

Scroll To Top