Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4+1 ételcsoport a tavaszi fáradtság ellen

Alig kezdődött el a tavasz, könnyen lehet, hogy sokan már most a tavaszi fáradtság tüneteivel küzdenek. De pontosan mi is a tavaszi fáradtság, és hogyan tehetünk ellene, hogy minket is elérjen? Blogcikkünkből kiderül.

Joggal gondolhatná az ember, hogy tavasszal – amikor egyre enyhébb az idő, nyílnak a virágok, zöldülnek a fák, frissé és illatossá válik a levegő – a szervezetünk is új életre kel. Sokakat azonban ebben az időszakban ér el a fizikai és pszichés tünetekkel, letargikus hangulattal és alacsony energiaszinttel járó állapot, a tavaszi fáradtság.

A benu.hu így ír az állapotról:

Bár pontos okait ma sem ismerjük, szakértők szerint legvalószínűbb indoka hormonjainkban keresendő. Az új évszak és időjárás, a változékony hőmérséklet és a hosszabbodó nappalok hormonszint-változásokat indítanak el szervezetünkben, ez pedig az első néhány hétben egy hirtelen jött, szinte megállíthatatlan fáradtságot vált ki legtöbbünkből. A tavaszi fáradtságnak köszönhetően ilyenkor szinte lehetetlennek érezzük mindennapi feladataink elvégzését, különösen nehezen állunk neki a házimunkáknak, rosszul alszunk, emiatt pedig érzékenyebbé és ingerlékenyebbé is válunk. Szerencsére a tavaszi fáradtság tünetei csak pár hétig tartanak, aztán szervezetünk új évszakra való átállásával lassan, de biztosan megszűnnek.

Természetesen nem kell tétlenül végigszenvednünk azokat a heteket, melyek alatt a szervezetünk és hormonháztartásunk teljesen átáll „tavaszi üzemmódba”. A szakértők szerint a rendszeres testmozgás és a táplálkozási szokásaink megváltoztatása csodákat tehet. Ugyan pontosan tudjuk, hogy az állandó kimerültséggel járó energiahiányos állapotban igazán nehéz rávenni magunkat, hogy elhagyjuk a lakást és átmozgassuk magunkat, vagy éppen hogy a kedvenc komfortételeinket egészségesebb alternatívákra cseréljük, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kezdeti erőfeszítés többszörösen is megtérül, és már egy kis odafigyelés is elég lehet ahhoz, hogy elviselhetőbbé tegyük a tavaszi fáradtság heteit.

Hatalmas segítség lehet például a szervezetünknek, ha az alábbi ételekből, ételcsoportokból több kerül a heti menünkben:

 

Hüvelyesek

A bab, a borsó, a csicseriborsó és a lencsefélék nem véletlenül a vegetáriánusok és vegánok kedvencei. Magas fehérjetartalmuknak köszönhetően remekül passzol azok étrendjébe, akik lemondtak az állati fehérje fogyasztásáról.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a húsevőknek nem érdemes őket beépíteniük az étrendjükbe. Sőt! A hüvelyesekben nagy mennyiségben található B-vitaminok energetizálnak bennünket, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig sokáig laktatnak, lassan szívódnak fel, így nem okoznak energiacsökkenéssel járó vércukorszint ingadozást.

 

Csírák

A különböző csírák fogyasztása egész évben ajánlott ugyan, de a tavaszi fáradtság szezonjában különösen jót tehet a szervezetünknek, ha izgalmasabbá tesszük velünk a szendvicseinket, salátáinkat, egyéb ételeinket.

A csírák jelentős aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk miatt méregtelenítő, sejtvédő és immunerősítő hatással bírnak, így rendkívül értékes tápanyagforrások.

 

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta a téli időszak hagyományos C-vitamin forrása. Fogyasztásával azonban a tavasz beálltával sem szabad felhagynunk, ugyanis nemcsak értékes vitaminokat juttathatunk így a szervezetünkbe, hanem az erjesztése során keletkező baktériumoknak köszönhetően az emésztésünket is támogathatjuk, ha beépítjük az étrendünkbe.

A savanyú káposzta ezek mellett viszonylag olcsón beszerezhető, és alacsony kalóriatartalma miatt különböző diétákba is beilleszthető, ráadásul kiváló ételek alapanyaga lehet.

 

Édesburgonya

Az édesburgonya nemcsak finom, hanem értékes tápanyagokban és rostban gazdag szénhidrátforrás is egyben. Viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, valamint B- és E-vitaminokat is, a sárga húsú változat pedig emellett béta-karotinban is gazdag, amely a szervezetben A-vitaminná bomlik.

A burgonyafélék rendkívül jó szénhidrátforrások, mivel lassan szívódnak fel és sokáig eltelítenek, nem ingatják ki a vércukor szintünket. Az édesburgonya 100 grammja mindössze 117 kalóriát tartalmaz, így mértékkel fogyasztva diétákba is beilleszthető.

 

Víz

Bár a víz nem étel, nagy mennyiségben való fogyasztása különösen ajánlott azok számára, akik fel akarják venni a harcot a tavaszi fáradtság ellen. A víz nemcsak hidratál, hanem segíti a megfelelő véráramlást és támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait is.

Mivel a fáradtságérzetet és az ebben az időszakban jelentkező fejfájásos panaszokat a szervezet dehidratáltsága gyakran tovább fokozza, a tavaszi fáradtság tüneteinek csökkentése érdekében ajánlott odafigyelni rá, hogy naponta legalább 2-3 liter vizet igyunk. Ha önmagában nem kívánjuk a csapvizet, feldobhatjuk az italunkat néhány csepp frissen facsart citromlével vagy egy pár szelet uborkával.

Scroll To Top