Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

4+1 ikonikus fogás, amely bográcsban főzve az igazi

A nyár érkezése egyet jelent azzal, hogy végre kiszakadhatunk a négy fal közül, és bátran tarthatunk akár olyan szabadtéri programokat is, melyek éjszakába nyúlnak, hiszen nem kell attól tartanunk, hogy a hűvös hazaüldöz minket. Kellemes nyáresti programok lehetnek például a barátokkal, ismerősökkel közös grillezések, bográcsozások. Ezen a héten néhány olyan fogást szedtünk össze, melyek szabadtéren, bográcsban főzve a legfinomabban.

 

1. Gulyásleves

Nem véletlen, hogy a fogás másik ismert neve éppen bográcsgulyás. A gulyásleves az egyik első étel, amelyre a tűz fölé lógatott hatalmas edényről asszociálunk.

Az étel nevét adó gulyások a marhacsordák őrzői voltak, így semmi csodálkozni való nincs rajta, hogy az ízletes, tartalmas leves hagyományosan marhalábszárral készül. Emellett vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, zeller, burgonya, és ízlés szerint különböző fűszerek kerülnek bele. Ez utóbbiak közül természetesen semmi esetre sem hiányozhat a paprika. A levest dúsíthatjuk csipetkével vagy egyéb tésztafélékkel. Friss kenyérrel kínálva olyan laktató étel válhat belőle, amely után nincs szükség további fogásokra.

 

2. Halászlé

Egy ilyen listáról nem hiányozhat természetese a halászlé sem. Bár a gazdag ízű halételt a legtöbben karácsonykor fogyasztják, a nyári hónapokban is finom – és nem mellesleg egészséges – ebéd vagy vacsora válhat belőle. 

Sokan úgy tartják, hogy minél többféle halból készül a halászlé, annál finomabb. Az alapanyag a leggyakrabban ponty, harcsa, kárász és keszeg, mely mellett vöröshagyma, fokhagyma, paradicsom, paprika, bors és só szerepel még a hozzávalók listáján. A hagyományos bajai változat szigorúan pontyból készül és gyufatésztával tálalják, míg a szegedi változatba nem kerül tésztaféle. 

Annak eldöntését, hogy melyik verzió az igazi, az olvasókra bízzuk.

 

3. Lecsó

Sokak számára a lecsó a nyár egyik elmaradhatatlan étele. A paprika- és paradicsomszezon idején a mai napig számos háztartásban rendszeres nyári program a lecsó befőzés. Igaz, nagyszerű érzés az év hűvösebb felében leemelni a kamra polcáról néhány falat üvegbe zárt nyarat, a legfinomabb lecsó szabad tűz fölött bográcsban készül.

A paprika, a paradicsom és a vöröshagyma alapvető hozzávalók. Ezeket ízlés szerint kolbásszal, tojással, szalonnával szokás kiegészíteni. Az ízletes egytálételt fogyaszthatjuk rizzsel vagy kínálhatjuk egy szelet friss kenyérrel.

 

4. Paprikás krumpli

Olcsó fogás lévén a paprikás krumplit sokan nevezik a szegények eledelének. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet igazán finom, ízben gazdag, tartalmas fogást varázsolni belőle. A bográcsban főzött verziójának pedig nincs párja.

 

Hagyma, krumpli, néhány paprika, paradicsom, só, bors és egy nagy adag fűszerpaprika. Mindössze ezekre van szükség ahhoz, hogy elkészítsük a lehető legegyszerűbb paprikás krumplit. A fogás nagy előnye, hogy vegetáriánusok, vegánok számára is megfelelő ebéd vagy vacsora válhat belőle, ám ha a társaságban senki nem veti meg a húst, bátran gazdagíthatjuk virslivel, kolbásszal, szalonnával.

 

+1. Pásztortarhonya

A hagyományos pásztortarhonya ízvilágát és hozzávalóit tekintve nagyon hasonlít a fenti fogásokra. Olyan szempontból viszont egy igazi jolly joker, hogy ha tartjuk magunkat a recept utasításaihoz, a hozzávalókat bátran variálhatjuk.

 

Elkészíthetjük az eredeti, szalonnával, kolbásszal főtt verziót, de különböző zöldségekkel is gazdagíthatjuk a tarhonyát, így a húst nem fogyasztók számára is finom, laktató egytálétel készülhet a bográcsban.

Scroll To Top