Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A böjt ételei

A magyar és az európai keresztény hagyományban az egész húsvéti ünnepkör során kiemelt jelentőséget kapnak az ünnep egyes szakaszai alatt fogyasztott ételféleségek. Nem is csoda, tekintve, hogy a hamvazószerdától húsvét vasárnapjáig tartó 40 napos böjt már a VII. századtól megcsontosodott szokás a hívők körében, sőt, 1901-ben II. Orbán pápa törvénybe is iktatta annak megtartását. De mit ettek eleink a böjt idején?

Ennek következtében érthető, hogy a húsvéti ünnepkör ételei kiemelt fontosságúak, hisz a negyven napig tartó böjt alatt betartott szigorú szabályok és az azt követő húsvét, azaz a hús magunkhoz vételezésének témája is erősen a fogyasztott ételekre vonatkoznak.

Napjainkban a böjt már koránt sem olyan kőbe vésett törvény, mint elődeink idejében volt. A régi időkben azonban igen komoly tisztelet övezte ezt a hagyományt, és a böjti napokon az emberek bizony csak kenyeret, sót, és száraz növényi eledeleket fogyasztottak. Mindezt ráadásul csupán egyszer egy nap. Sok helyen még a tejtermékeket is kizárták az étrendből a böjt alatt, a zsiradékokat pedig olajjal helyettesítették. Érdekes hagyomány, hogy némely vidéken külön böjti edények voltak használatosak a negyven nap alatt.

A magyar népi konyhának tájanként, egyházanként változik a böjti étlapja.

A reformátusok nagypéntek reggelén forralt tejet fogyasztottak kenyérrel. Ebédre többféle fogásból választhattak: babgánica, főtt aszalt szilva és alma, vagy aszaltszilva-leves, tejfölös bab, gánica mákkal, tejjel, szárazbab tökmagolajjal és hagymával, mézeslaska vagy tejfölös szilva került az asztalra.

A Tápió menti protestánsok nagypénteki ebédre rántottlevest és főtt tésztát, vacsorára pedig, tejet, aludttejet vagy túrót ettek.

Rábaközben ezzel szemben a tojásos, tejes ételek és a tésztafélék szerepeltek előkelő helyen az étlapon, de vadsóskát vagy épp gombát is szívesen fogyasztottak a nagyböjt után. Nagycsütörtökön, vagy ahogy akkoriban mondták, Zöldcsütörtökön pedig főzelékféle került az asztalra, többnyire tojásfeltéttel.

Kapuvár is más ételekkel kényeztette magát a 40 napos önmegtartóztatás után: csakúgy, mint szilveszterkor, lencsét főztek, hogy sok pénzük legyen. Emellett nagyon közkedvelt böjti étel volt a csírás bab és a szaladós, mely egy gabonából készült különleges böjti fogás.

Persze azért akadnak közös kedvencek is az országban; máig közkedvelt fogások a 40 nap alatt az isteni bableves, de a tojáslevest, a rántás nélküli krumplilevest és a mennyei babsalátát is szívesen kanalazzuk a tányérból. A krumplisaláta és a mákostészta is olyan különlegességek a böjti időszakban, amivel még egy napot kibírhatunk az isteni sonkalakomáig!

Scroll To Top