Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A Diana varázsa – sósborszesz és cukorka

Vajon miért olvadt eggyé a Diana és a sósborszesz név? Honnan indult a mindenki által kedvelt cukorka története és hol tart most?

A fiatalok számára is beugrik, hogy ha Diana: akkor sósborszesz. Azt viszont már kevesen tudják, hogy miért köti össze mindenki ezt a két fogalmat. A XIX. század végén nyomult be Magyarországra a sósborszesz, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvendett Brázay Kálmán nagykereskedő által. Bedörzsölés után frissítő és fájdalomcsillapító hatást fejtett ki, így hamarosan háziszerré vált, ami a legkisebb kereskedésekben is megtalálható volt. Kossuth Lajos például a szemére használta: „Ha érzem, hogy szemeim fáradni kezdenek, jól megmosom a sósborszeszszel különösen ügyelve arra, hogy a szeszpára jól a szembe jusson, és minden rendben van. Ez csakugyan megbecsülhetetlen eredmény.”

 

1907-ben Erényi Béla gyógyszerész úgy döntött, hogy letaszítja a trónról riválisát és a „csodaszert” mentollal keverte. Rendkívüli országos reklámkampányának hála, ma már el sem tudjuk választani egymástól a sósborszesz és a Diana nevet (ugyanis a Diana Ipari és Kereskedelmi Rt volt cégének neve). Beindult a fejlesztés, megvette Brázay zuglói telephelyét is, majd 1911-ben sok más kenceficével együtt megszületett a máig hódító kedvenc, a Dianás cukorka.

 

Sokakat érdekel, hogy hogyan is készülnek ezek a likőrös finomságok. Első tippje talán mindenkinek az injekció volna, pedig ennél sokkal egyszerűbb a megoldás. A tömény szeszes cukoroldatot melegen formákba öntik és a hűlési folyamat során egész egyszerűen a külső részen a cukor kikristályosodik, s így kérget képezvén képes bent tartani az alkoholos tölteléket. Ezután csokoládéba forgatják és egyenként klasszikus selyempapírba csomagolják. Nemcsak az édesség, de még a csomagolás is megmaradt napjainkig. Jelenleg több cég is foglalkozik a gyártással, de mindenki ugyanúgy készíti és csomagolja. Ha neked is kedved támadt egy kis nassoláshoz, nézz be hozzánk a Zila Kávéházba, ahol Dianás cukorkát ugyan nem, de folyékony töltelékes tortákat találhatsz!

Scroll To Top