Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A fagyi története

A fagyi a nyári meleg napok kedvenc finomsága, hisz amellett, hogy ma már számtalan ízvariációban kapható, kiváló hűsítő is a kánikulában. Azt azonban kevesen tudják, hogy története ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza!

 

A fagyit feltehetően a kínaiak találták fel, hisz már ötezer évvel ezelőtt fogyasztottak hóból, tejből és gyümölcsökből készült jeges édességet. Habár csak a gazdagok engedhették meg maguknak ezt a hűsölési formát, mégis szélsebesen elterjedt az egész világon. A földközi-tengeri országokba feltehetően Egyiptomon keresztül került, sőt, állítólag Nagy Sándor is ezzel jutalmazta kitikkadt katonáit.

A fagyi olyan sikeres volt, hogy Hippokratész betegségek gyógyíreként is szívesen ajánlotta a különleges csemegét, Nero császár pedig – aki híres volt képtelen ötleteiről – több száz kilométert is megtetetett szolgáival, csak hogy a jeges különlegességhez hozzájuthasson.

Rómában is meghódította az előkelőket a fagylalt: Marco Polo kínai kalandjai során több fagylaltreceptet is megszerzett, és hazatértével ezeket meg is osztotta a vállalkozó szellemű fagyikészítő-jelöltekkel. Ennek ellenére az első, fagyit is árusító kávéház Párizsban nyílt meg, bár az ipari forradalomig váratott magára az elterjedése, hisz hűtőgép híján nem sokáig lehetett eltartani az olvadós finomságot.

A tengeren túlra az 1700-as évek végén jutott el a fagyizási láz. A tölcsér azonban csupán 1904-ben debütálhatott Charles E. Miches jóvoltából, akinek a fagyi mai formáját köszönhetjük. Ezután persze már egyenes volt az út a mai számtalan fagyivariációig: 1923-ban Harry Burt dobta piacra fagylaltjait, melyeket pálcikán, csomagolva árult, ezzel megteremtve a fagyi egy újabb fajtáját, a jégkrémet.

Hazánkban a fagyi osztrák szomszédaink közvetítésével terjedhetett el a 18. század környékén, azonban hamar népszerűvé vált, így az 1900-as évek elejére már bármely háziasszony elkészíthette a saját finomságát a szakácskönyvből is. Habár a fagyi a gyerkőcök finomságának számított, azért már ekkoriban is akadtak boros és pezsgős receptek is – nem árulunk el titkot, hogy ez inkább a férfiak kedvence volt.

A Zilában is nagyon szeretjük ezt a több ezer éves múlttal rendelkező finomságot, hisz ennyi fagyirajongó igazán nem tévedhet, így évről évre újabb ízekkel várjuk a hűsölni vágyókat. Idén pedig már három gluténmentes ízzel is várjuk a fagyipulttal szemezgetőket – akár csoki, akár puncs, akár pedig a joghurtos áfonya a befutó, garantált, hogy a fagyi ősi varázsa nem marad ki a tölcsérekből!

Scroll To Top