Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A fűszer, amit télen-nyáron imádunk: a szerecsendió

Kiváló ünnepi ízesítő, aromája nagyszerűen harmonizál számos más fűzerrel, emellett érdekes élettani hatásokkal bír. E heti blogcikkünkben a szerecsendiót mutatjuk be.

A fűszernövény neve félrevezető lehet, ugyanis nem diófán terem és a termés sem nevezhető diónak. A terebélyes ágrendszerű Myristica fragrans akár 15-20 méteresre is megnőhet. Fűszerként a leggyakrabban húsos, egymagvú termésének magbelét használjuk, de nem ritka, hogy a magot körülvevő köpenyt, az úgynevezett szerecsendió-virágot használják ízesítőként.

A jellegzetes, édeskés ízű szerecsendió az indonéziai Banda-szigetcsoportról arab kereskedők közvetítésével már a középkorban bekerült Európába. Később a nagy földrajzi felfedezések idején a hollandok birtokolták a termesztésének monopóliumát egészen 1753-ig. Jelenleg főleg Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron termesztik.

Az egykor különlegesen értékesnek és ritkának számító fűszert szerencsére ma már bármikor könnyedén beszerezhetjük. Remekül feldob tejes, sajtos ételeket, szószokat, a burgonyapürét, különféle ragukat, és mediterrán, indiai és arab zöldség- és húsételek ízesítésére is tökéletes és szinte bármilyen fűszerrel remekül kombinálható!

Amellett, hogy nagyszerű ízesítő, a szerecsendió fogyasztásának pozitív élettani hatásai is ismertek. A benne lévő illóolajok serkentik az emésztést és csökkentik a savtúltengést. Évszázadok óta használják emésztési bántalmak és puffadás kezelésére.

Fő hatóanyagát, a miriszticint kis mennyiségben afrodiziákumként tartják számon, azonban túlzott fogyasztása nem ajánlott, ugyanis egy patkányokon végzett kutatás szerint a miriszticin MMDA, azaz az Extasy néven ismert drog hatóanyagává alakul a májban.

Ugyan azt még nem kutatták, hogy a folyamat az emberi szervezetben is így zajlik-e, a szerecsendió hallucinogén hatása régóta ismert. Már egy evőkanál őrölt szerecsendió elfogyasztása is eufóriát és hallucinációt okozhat, az élményt azonban olyan kellemetlen mellékhatások kísérik, mint émelygés, hányás, szapora pulzus és kiszáradt száj.

Kis mennyiségben való fogyasztása esetén természetesen nem kell ilyesmitől tartani, így a legváltozatosabb fogásokban is bátran élvezhetjük a fűszer egyedülálló aromáját.

Scroll To Top