Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A húsvéti ételek eredete

A keresztény eredetű húsvét a karácsonyhoz hasonlóan mára Magyarország teljes lakossága számára ünneppé vált. Ehhez méltón pedig rengeteg hagyomány épült köré, s természetesen az ételek terén is megvannak az elengedhetetlen elvárások.

A 8. században elterjedt ünnephez hamar hozzátársult az ételszentelés szertartása is. A hiedelem szerint a megszentelt húsvéti ételek megóvják a hívőket a mértéktelenség kísértésétől, ami különösen erős a nagyböjt utáni időszakban.

Húsvét vasárnap reggelén minden asztalra sonka és tojás kerül. A húsételek eredetileg bárányból készültek, mivel ez jelképezte Krisztus, az áldozati bárány testét. A hazai parasztgazdálkodásnak köszönhető, hogy nálunk a sonka vette át a helyét, hiszen ezt a szegényebb rétegek is inkább megengedhették maguknak, mint a fiatal bárány húsát. Ez áll az étkezések középpontjában, ami nem meglepő, hiszen magának az ünnepnek a neve is innen származik: a negyven napos önmegtartóztatás után először vehetnek húst magukhoz a hívők.

A sonka mellé elengedhetetlen a főtt tojás. Ez egyben az ünnep egyik legismertebb jelképe, mely – akárcsak a nyúl – a termékenységet és az újjászületést szimbolizálja és természetesen egyben Jézus feltámadását is. A „nyúl hozza a tojást” mára már nagyon különösen hangzik, azonban a germán mitológiában kutakodva ennek is megismerhetjük eredetét, vagy legalábbis az egyik lehetséges alternatívát. Eszerint a nyúl eredetileg madár volt, de az alvilági istennője egyszer haragjában négylábúvá változtatta.

A kalács a hétköznapi kenyér szerepét veszi át húsvétkor. Sós és édes formája egyaránt elterjedt, a megszentelt kalácsot pedig a hagyomány szerint később is felhasználták. A morzsáival etetett tyúkok állítólag jobban tojnak, egyes területeken pedig a tűzbe dobták, hogy a túlvilágon élőknek is jusson az ünnepi lakomából.

A fő étkezésekkor továbbra is a bárányhús áll a középpontban, melyet számtalan módon készítenek el. A Zila Kávéház és Étterem húsvéti ajánlatában – mely április 11-től áll a vendégek rendelkezésére – is minden a bárány körül forog! Kínálatunkban ezen időszakban megtalálható citromos bárány-becsináltleves, báránycombsteak baconbe tekert ceruzababbal, zöldséges báránycsülök és rozmaringos báránygerinc juhtúrós sztrapacskával is.

 

Scroll To Top