Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A keleti tésztafélék

Az olasz tészták az európai konyha elengedhetetlen részét képezik, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazánkban egyébként még kevésbé ismert keleti tésztafélék is.

Ezeknek a különleges tésztáknak is megannyi verziója van, a legnagyobb különbség azonban, hogy a búzán kívül rizsből, bablisztből, de akár még krumpliból is készülhetnek. A fő alapanyag alapján alapvetően három nagy tésztafélét különböztethetünk meg.

A chow meint, azaz a búza alapú tésztát könnyen felismerhetjük, ugyanis jellegzetes, sárgás színe van, ugyanakkor elsőre nagyon emlékeztet a spagettitésztához. A hagyományosan Kínában készített tészta Indiában és Nepálban is nagyon elterjedt, de sült tészta formájában a nyugati országokban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Maga a név is “sült tésztát” jelent. Általában pirított zöldségekkel, kevés szósszal, valamint sült csirkével vagy tengeri ételekkel összeforgatva kínálják. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy egyszerűen és gyorsan, mindössze pár perc alatt elkészíthető.

A rizstészta az ázsiai konyha egyik leggyakrabban alkalmazott alapanyaga. Mivel kizárólag rizslisztből készül, gluténmentes, így jól beilleszthető a diétás étrendbe is. Főként Thaiföldön terjedt el a fogyasztása, akár köretként, akár ragukkal elkeverve is fogyasztják. Elkészítése meglepően egyszerű: legtöbb fajtáját mindössze le kell önteni forró vízzel, majd fedő alatt állni hagyni 10-15 percig. Hal- és szójaszósszal meglocsolva, pirított zöldségekkel elkeverve villámgyorsan laktató fogást készíthetünk belőle.

Az általában mungóbablisztből készülő üvegtészta is főként Kína területén terjedt el. Leginkább a cérnametéltre emlékeztet, megfőzve szinte teljesen áttetszővé válik, innen kapta a nevét is. A környéken a legértékesebb tésztafélének tartják, mert olcsó, könnyen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható, mivel önmagában szinte semmilyen ízzel nem rendelkezik, de pillanatok alatt átveszi a többi alapanyag ízét. Egytálételekhez, levesekhez, töltött tésztákhoz is, de salátákhoz, sőt italokhoz is felhasználják.

Scroll To Top