Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A Linzer története

Habár neve alapján azt gondolnánk, hogy a Linzer is egy a sok osztrák finomság közül, ez esetben tévedünk, ha a hangzás után következtetünk. A Linzer ugyanis egy hamisítatlan magyar finomság.

A Ruszwurm cukrászda ma már turistalátványosság, azonban alapításától napjainkig számtalan történelmi eseménynek volt már szemtanúja: túlélte többek között az 1848-as szabadságharcot is, mely során a Linzer is megszületett.

Müller Antal nősülés lévén került be a cukrászdát alapító Schwabl-családba – ő volt az is, aki a szabadságharcot követően megalkotta egyik kedvenc süteményünket. A neve pedig nem Linz városának emlékét őrzi: Müller egy 1848-as főhadnagyról, Linzer Rudolfról nevezte el új alkotását. A budai fiskális tiszteletére alkotott édesség azóta is töretlen népszerűségnek örvend, mely nem is csoda, hisz omlós, könnyű tésztája bármely konyhában hamar elkészül, tölteléke pedig akár lekvár, akár krém, mindenképp megkoronázza az étkezéseket. A tetejét hagyományosan könnyed porcukor-réteggel borítjuk be, ezzel is kiemelve a kis kerek édesség egyszerű báját.

Aki pedig kedvet kapott egy kis sütögetéshez, itt megtalálja a linzer elkészítésének legegyszerűbb módját:

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 25 dkg margarin
  • porcukor
  • lekvár

Elkészítése:

A lisztet a cukorral, a margarinnal, a sütőporral, és a tojással alaposan összedolgozzuk. 4 cipót formázunk belőlük, majd egyesével kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. Linzerformával (virág, csillag, karika) kiszúrjuk, ügyelve, hogy annyi legyen az alja amennyi a lyukas teteje.

10-15 perc alatt kisütjük előmelegített sütőben. A tetejét érdemes még forrón meghinteni porcukorral, de akár a végére is hagyhatjuk ezt a lépést. Sütés után az aljakat megkenjük a lekvárral, és a tetejét óvatosan ráhelyezve egy tálcára rakjuk őket. Egy éjszakát érdemes pihentetni, hogy megpuhuljon a tészta.

Jó étvágyat!

Scroll To Top