Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A modern kor konyhája – Food truck

Az amerikai filmekből már régóta ismerhetjük a jelenséget, hazánkban azonban csak az utóbbi pár év street food forradalmának köszönhetően vált népszerűvé az úgy nevezett food truck konyha, mikor is (főként) lakókocsikat alakítanak át gyorséttermeké.

De hogy honnan is ered az egész jelenség? A ‘70-es években az egyre jobban beépített amerikai nagyvárosokban a dolgozó emberek számára egyre kevesebb lehetőség volt, hogy a munkanapok során minőségi főtt ételt kapjanak. A belvárosokat az irodák lepték el, a közöttük megbúvó éttermek pedig időigényesnek bizonyultak, ráadásul helyet kapni sem volt egyszerű bennük.

A modern munkások számára ezért alternatív lehetőséget kellett kínálni, erre pedig a legjobb alternatívának a mozgó ételárusok bizonyultak, akik a járműveikben ki tudtak alakítani jól felszerelt konyhákat, ugyanakkor a kiszolgálásra csak minimális energiát kellett fordítaniuk. Ez az új fajta konyha elsőként Manhattanben vált igazán elterjedtté, de hamar megjelent más nagyvárosokban is.

Jelenlegi formájában ezekre az amerikai konyhaautókra vezethetjük vissza a food truckok megjelenését, viszont ha kicsit távolabb utazunk a múltba, akkor kiderül, hogy Európában is megvannak a gyökerei, hiszen itt már évszázadokkal megjelentek az olyan mozgó ételárusok, akik a szekereikkel járták a vidéket. Ezek célja főként a katonák és a hadseregekkel vonuló kiegészítő személyzetek számára kínáltak a tábori kosztnál kissé változatosabb, de ami még fontosabb, minőségibb ételt.

Az utcai étkezdéket gyakran össze szokták mosni a “junk food” fogalmával, hiszen gyakori tévhit, hogy az ilyen gyors kiszolgálásra specializálódott éttermek nem tudják azt a színvonalat felmutatni, mint az állandó telephellyel, óriási konyhával és sok fős személyzettel rendelkező társaik. Ez igaznak is bizonyulhatna, ha azonos kínálattal állnának elő, ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy az étlapok kínálata teljesen eltérő: a food truckok séfjei kimondottan olyan fogásokkal készülnek, melyek gyorsan elkészíthetőek, ugyanakkor ízletesek, változatosak és minőségiek.

Az elmúlt évek gasztroforradalmának köszönhetően Budapesten is egyre növekszik a food truckok száma, s lassan árban is utolérik a nívósabb éttermeket. Mi sem példázza ezt jobban annál, mint hogy ma már száznál is több ilyen vállalkozás üzemel sikeresen, s a vidéki városokban is egyre gyakrabban bukkanhatunk rájuk.

Scroll To Top