Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A nagy rizsútmutató 1.

 

A különböző rizsfélék a Föld lakosságának több mint 60%-ánál számít az egyik legfőbb élelmiszernek. Délkelet-Ázsiában már közel 5000 éves múltra tekint vissza ez a perjeféle, hazánkban azonban csak a 15. században bukkant fel, így hiába mindennapos a használata, mégis sokkal kevésbé változatos módon használjuk fel, mint az őshonos területeken élők.

A rizs fogyasztását egyszerű elkészítési módja és élettani hatásai miatt egyaránt kedveljük. Ugyanakkor számtalan fajtája létezik, melyek mind felhasználásban, mind az egészségünkre kifejtett hatásukban jelentősen eltérhetnek egymástól.

A fehér rizs egyértelműen a legnépszerűbb fajta Magyarországon. Ez a hagyományos, mondhatni klasszikus fajta valójában a barna rizsből készül, amit megfosztanak külső héjától (hántolás) majd a belsőtől is (fényezés). Ennek a két eljárásnak köszönhetően azonban a rostanyagoktól is megfosztják a szemeket. Ez alapvetően két dolgot eredményez: gyorsabban megfőzhetjük, valamint megnövekszik a glikémiás indexe, ezért valójában nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása, ugyanis cukorbetegséghez vezethet. A boltokban „A” és „B” kategóriás megjelöléssel vásárolhatjuk. Utóbbi általában olcsóbb, mivel ezeknél szükség van az átválogatásra, hiszen gyakran találhatók benne fogyasztásra nem alkalmas szemek. Alapvetően egészséges táplálék ugyanakkor sokan olajjal (ráadásul sok olajjal), valamint ételízesítőkkel készítik, melyek miatt nem sokkal lesz jobb az olajban sült krumplinál. Ha igazán egészséges ételt szeretnénk készíteni, használjunk kimondottan rizsfőzésre kialakított edényeket vagy válasszunk (viszonylag) zsiradékmentes elkészítési módot.

Mint azt fentebb írtuk, a barna rizs valójában ugyanaz mint a fehér, csak hántolás után fényezés nélkül hagyják. Ez viszont jelentős különbséget eredményez, hiszen épp ezekben a héjakban találhatóak meg a rostanyagok, melyek nem csupán a tápértéket növelik, de a szénhidrát felszívódását is lassítják, így hosszabb távon eredményeznek teltségérzetet. A barna rizs ezen felül több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, így egészségesebb fajtáról beszélünk. Ugyanakkor az elkészítése több időt és odafigyelést igényel: ideális esetben akár egy teljes éjszakán át is áztathatjuk, és még ezután is nagyjából 45 perces főzésre van szüksége a barna rizsnek. A végeredmény a fehérnél keményebb szemű rizs lesz.

Az egyik legfinomabbnak tartott, épp ezért a legnépszerűbb illatos rizsfajta a basmati rizs. A dietetikusok által is gyakran ajánlott hosszú szemű rizst, melynek íze kissé a dióra emlékeztet, a Himalája lábánál kezdték termeszteni több ezer évvel ezelőtt, manapság pedig India és Pakisztán számít a legnagyobb exportőrnek. Szemei kissé hosszabbak a hagyományos társaiknál, melyek főzés után nagyjából a kétszeresükre duzzadnak. Elkészítés előtt fontos, hogy beáztassuk, majd alaposan lemossuk, mert így jelentősen növeljük a tápanyagértékét. Attól függően, hogy mivel fogyasztjuk, akár fűszerezés nélkül is a tányérra kerülhet, mivel jellegzetes íze miatt nem feltétlenül igényli az ízesítést.

Scroll To Top