Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A tavasz legharsogósabb hírnöke

A tavaszi napsütés mosolyt csal az arcunkra, és kedvünk támad azonnal kirohanni a természetbe, de valahogy még sincs meg bennünk az ehhez szükséges energia. Ha ezt érezzük, alighanem úrrá lett rajtunk a tavaszi fáradság, amely azonban legyőzhető, hiszen a jó idővel a vitaminban gazdag friss zöldségek is megérkeznek, köztük mindannyiunk kedvencei, a csokorba kötött kis rózsaszín gumók, a retkek.  

A retek, hosszabb névén kerti- vagy réparetek a káposztafélék családjába tartozik.

Története az ókori Távol-Keletig nyúlik vissza, egy i. e. XI. századból ránk maradt kínai receptleírásban mint a nyers ponty pácolásához szükséges zöldséget említik.

Hérodotosz szerint az egyiptomi piramisépítők a vörös- és póréhagyma mellett retekkel táplálkoztak, de közkedvelt volt a görögök és a rómaiak körében is, olyannyira, hogy a görögök a zöldségek örök életéért aranyretket áldoztak az isteneknek. A friss, ízletes gumók európai elterjedését azonban mégsem nekik, hanem Marco Polónak köszönhetjük, aki Kínát ismét felfedezte Európa számára.

Ma már rengeteg retekfajta létezik világszerte, a hónapos mellett van nyári, őszi és téli retek is, megannyi forma és ízvilágban. Itthon a hónapos retek (vagy más néven vajretek) a legelterjedtebb, ugyanakkor népszerű a fekete-, a jégcsap- és a sörretek is.

Elsősorban nyersen vagy sózva szokás fogyasztani, akár magában is, de salátákhoz és szendvicsekhez is kitűnően passzol. Sokszínűségét mutatja továbbá, hogy a zöldje levesbe is belefőzhető, maga a retek pedig ételdíszítő elemnek is kiváló.

Bárhogy is használjuk fel, a legjobb ízélmény kulcsa a frissességben rejlik, noha a hónapos retek hűtőben 4-5 napig is jól eláll, a fekete retek pedig még tovább, érdemes a gumókat mielőbb elfogyasztani.

A retek nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Vitaminokban (C, A, B1, B6) és ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, réz, mangán, vas, tiamin) gazdag, emellett folsavat és glükozinátokat is tartalmaz.

Mérsékelt fogyasztása segíti az emésztést, vesetisztító és étvágygerjesztő hatású, továbbá sokoldalú harcostárs a betegségek legyőzésében.

Többek között orvosolja a keringési problémákat és megakadályozza a szívbetegségek kialakulását. Máj- és epehólyag-gyulladás esetén segíti a gyógyulást, ahogy a mustárolaj-glikozidoknak köszönhetően a kihűléssel járó betegségeknél is jótékony hatást gyakorol, de azok megelőzésére is hatékonyan használható.

A retek tehát rendkívül hasznos zöldség, amely – amellett, hogy finom – széles választékban és jó áron kapható idehaza, így a Napnál is világosabb, miért lesz évről évre a tavasz kedvence.

Ha csillagszerű bevágásokat ejtünk a hónapos retek tetején és fél órára enyhén sós hideg vízbe tesszük, a retkek szétnyílnak, és nemcsak finom, de csinos díszei is lesznek az asztalnak.

Scroll To Top