Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A tökéletes Valentin-napi ajándék: a bonbon

Látványos, praktikus, finom, és akár otthon is könnyedén elkészíthető. Néhány finom bonbonnal Te is elmondhatod kedvesednek, mennyire szereted őt.

A bonbon szó a köznyelvben leginkább olyan csokoládétermékekre utal, amelyeket egy vagy legfeljebb két falattal elfogyaszthatunk. Hagyományosan olyan édesség, amelyet cukorszirupból, ahhoz kevert csokoládéból vagy gyümölcsből, gyümölcskivonatból, kávéból vagy netán illóolajokból készítenek. A masszát a régi eljárás szerint bádoglemezen hűtötték ki, majd miután megszilárdult, feldarabolták és magában, cukorba forgatva vagy csokoládéval mártva tálalták.

Eredetéről számos legenda maradt fenn, a legismertebb XIV. Lajos korából származik. A történet szerint a Napkirály udvarában a hölgyeknek felszolgált cukrozott mandula akkora sikert aratott, hogy akik megkóstolták, egyre azt hajtogatták, hogy Bon! Bon!, vagyis Jó! Jó!.

A bonbon elnevezés már inkább gyűjtőnévként funkcionál: egyaránt jelöl töltött csokoládé desszereteket, pralinékat, trüffeleket és hagyományos eljárással készített bonbonokat. De mi a különbség ezek között?

A praliné eredetileg egész pirított mogyoróból vagy mandulából készült édességet jelentett, melyet cukorral vagy csokoládéval vonnak be. A szó jelentéstartalma mára erősen összemosódott a bonbonéval, noha a szavak nem rokonértelműek, hiszen a praliné a bonbonok egyik csoportja csupán. Napjainkban a praliné csokoládéval bevont cukormasszát jelent, melybe gyakran kerülnek egész olajos magvak.

trüffel szóról ma már mindenki a krémes csokoládéhabra, vagy azzal töltött bonbonra asszociál. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez a szarvasgomba francia megnevezése.

Ezt az ételkülönlegességet, a különösen drága és ritka szarvasgombát régebben szinte minden konyhában konyakba vagy portói borlikőrbe áztatták. A visszamaradó alkoholos levet pedig bonbonok töltésére használták, így ragadt át a szarvasgomba neve az édességre. Ugyan egykor ezekkel az alkoholos levekkel töltött bonbonokat nevezték trüffelnek, a név mára átragadt a franciák tejszín és csokoládé keverékéből formázott édességére, amelyet gyakran kakaóporba vagy porcukorba forgatnak.

Ízletes trüffelt és megfelelő eszközökkel isteni bonbonokat is könnyedén készíthetünk otthonunkban az interneten fellelhető számos recept alapján.Az ízkombinációknak csupán a fantáziánk szabhat határ.

Azok pedig, akiknek nincs lehetőségük ezzel foglalkozni, és garantáltan magas minőségű, látványos finomsággal szeretnék meglepni kedvesüket a szerelmesek napján, a Zila gyönyörű bonbonválogatásai és ízletes süteményei, desszertjei, dísztortái közül válogathatnak.

Scroll To Top