Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

A torta születése

A tortát mindenki szereti – azt pedig megszámolni se tudjuk, hányféle és fajta finomság süthető. Emeletes, formás, kerek vagy szív alakú, dobos, csoki vagy gyümölcs, a sütemények királya mára elengedhetetlen kelléke a születésnapoknak és esküvőknek, de más komolyabb rendezvény se képzelhető el nélküle. Díszítése már külön szakma (és valljuk be, imádjuk nézegetni a szebbnél-szebb habcsodákat és marcipánokat!), sőt, hazánkban évről évre megválasztjuk az ország tortáját is. Ez számunkra egyébként rendkívül előkelő helyen szerepel a naptárban, hisz az első Ország Tortája a Zila Kávéházból került ki, a címet pedig Madártej tortánk nyerte el. 🙂

De az vajon tudható-e, hogy honnan is származik a mi kedvenc süteményünk? Nem is gondolnánk, hogy milyen nagy múltú édességről van szó, mikor odahaza készítjük a kakaós piskótalapokat, de a torta bizony időszámításunk előttről, 324-ből eredeztethető.

Nagy Sándor makedón hódító bizony nem csak birodalma határait bővítgette nagy műgonddal; népe jövőjét is bebiztosítani vágyott, épp ezért a makedón méltóságokat és katonáit rendre kiházasította a perzsa hajadonokkal, illetve özvegyekkel. Az időszakból ránk maradt feljegyzések pedig arról tanúskodnak, hogy egy efféle hatalmas lakodalmon, ahol egyébként több ezer pár mondta ki egyszerre a boldogító igent, szolgáltak fel először a szó szoros értelmében vett tortát.

Akárki volt is a kivitelező, az biztos, hogy kiválóval vizsgázott volna a cukrásztanodában. A makedónok esküvői tortája ugyanis mézes, mandulás, diós, kevert gabonából készült finomság volt, melyet az alkalomhoz illően természetesen rózsaszirmokkal is alaposan megszórtak.

Kár, hogy fénykép nem maradhatott fenn róla. 🙂

oliver_stone_alexander_1

Scroll To Top