A zöldségek királya, a spárga
A spárga egészen a 20. századig igazi ritkaságnak, előkelő csemegének számított. Annak ellenére, hogy mára már széles körben elterjedt hozzávaló, íze és megjelenése még mindig az elegancia és a különlegesség benyomását kelti, így nem véletlen, hogy sokan a zöldségek királyaként hivatkoznak rá.
A spárgafogyasztás óriási múltra tekint vissza. Már időszámításunk előttről is maradtak fenn képes nyomai, de nagyjából az összes nagyobb, gasztronómiára adó kulturális korszakon átível a szeretete. Első írásos nyoma Hippokratész munkájában lelhető föl. Eredetileg főként gyógyhatásai miatt kedvelték: akár még fogfájásra is használták gyökerét. Emellett enyhe vízhajtó és tisztító hatást tulajdonítanak neki, de akár érszűkületi panaszok miatt is fogyasztották.
Ugyan a spárga őshonos Magyarországon, a többi európai országhoz hasonlóan a hazai gasztronómia is csupán a 15-16. században fedezte fel magának újra. A 20. század elejéig csak a főúri kertek növénye volt, nagyüzemi termesztése az 1920-as években indult csak meg.
A spárga nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Víztartalma igen magas (92% körül mozog), a kalóriatartalma viszont alacsony. Szénhidrátot és zsírt csak kis mértékben tartalmaz, viszont rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. A hajtások fogyasztásával A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminokhoz és folsavhoz juttathatjuk a szervezetünket. A spárga emellett tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, és igen gazdag zöld klorofillban, nátriumtartalma viszont alacsony, ami szintén kedvez az egészségünknek.
A spárga növénynek a zsenge, megvastagodott hajtásait fogyasztjuk. A spárga ehető részéből, azaz a sípból itthon két fajtát találhatunk ilyenkor a piacokon és az áruházakban. A fehér spárga a föld alatt, a zöld a föld felett terem meg. Április végétől nagy mennyiségben s igen jó áron szerezhetjük be, ugyanis ebben az időszakban akár naponta kétszer is szüretelhetők a spárga fogyasztható részei, melyek rendkívül ízletes fogások alapjai lehetnek.
Áprilisban mi is szeretjük ezt a nagyszerű és egészséges zöldséget a lehető legtöbb módon elkészíteni. Április 14-től elérhető, vadonatúj séf ajánlatunkat most öt ízletes, spárgával készült fogásból állítottuk össze. A menü természetesen spárgakrémlevessel indul, melyet medvehagymás baguette chips-szel tálalunk.
A vegetáriánusok számára sokmagvas bundában sült spárgaszálakat kínálunk illatos jázminrizzsel és tartármártással. A halételek kedvelői grillezett lazacfalatokkal és újburgonyával próbálhatják ki a zöldségek királyát, melyet ebben a fogásban ízletes hollandi mártással párosítottunk.
Természetesen a húsos ételek kedvelőinek sem kell lemondania a spárga élvezetéről. Nekik vaslapon sült borsos jércemellet ajánlunk petrezselymes újburgonyával és narancsos spárgasalátával, valamint lassan konfitált báránylapockát grillezett paradicsommal, kemencés burgonyával és sonkában sült spárgarőzsével.
Kattints ide, ha szeretnéd megnézni a Zila aktuális étlapját! >>
Kattints ide, ha a ZilaGOról szeretnéd megrendelni az ízletes fogásokat. >>