Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Alkoholos italok karácsonyra

Az ünnepi vacsora velejárója, hogy egy-két pohárka finom, alkoholos italt is elfogyaszt a társaság. Van, aki a borra, van aki a sörre, esetleg egy kupica pálinkára szavaz, az édesszájúaknak viszont valami különlegessel készülhetünk.

A csokilikőrt igen egyszerű házilag elkészíteni. Ilyenkor szokott előkerülni a nagymama évek óta tárolt méregerős barackpálinkája: csokilikőr formájában az enyhe barackíz még külön élvezetet is nyújt. Persze nem csak barack jöhet szóba, az alma vagy a szilva is jól harmonizál a csokival.

Először egy lábosban cukorból és vízből nem túl sűrű szirupot készítünk, amihez aztán fokozatosan keserű kakaóport adagolunk, míg egy kissé nehezen kavarható masszát kapunk. Figyeljünk, hogy alacsony lángon készítsük, különben könnyen leéghet.

Ezt követően fokozatosan felöntjük szobahőmérsékletű tejjel, miközben folyamatos, gyors mozdulatokkal keverjük. Mikor sűrű, de folyékony állagú lesz, lekapcsoljuk a lángot. Elővesszük a pálinkát, és szép lassan elkezdjük az edénybe tölteni. 2-3 dl már elég belőle, de akik erősebb italt szeretnének, azok akár négyet is beletölthetnek.

A baileys is könnyen elkészíthető, ugyanakkor itt nagyon kell figyelni az arányokra ahhoz, hogy az eredetihez hasonló ízt és állagot kapjunk. 250 ml habtejszínt és 20 ml tejet forraljunk össze, majd hagyjuk egy kicsit pihenni. Egy másik edényben karamellizáljunk 30 g kristálycukrot, majd nagyon óvatosan adagoljuk hozzá a tejszínes folyadékot. Keverjük simára, majd öntsünk hozzá 50 ml erős, fekete kávét, 200 ml whiskeyt és 170 gramm sűrített tejet. Az egészet folyton kevergetve forraljuk össze, vegyük le a tűzről, végül adjunk hozzá egy evőkanálnyi vanília esszenciát.

Bármelyik italt készítjük el, érdemes egy nappal a vendégek érkezése előtt a hűtőbe rakni, hogy az ízek jól összeérjenek! Természetesen más italokat is készíthetünk: forralt bort, puncsot, esetleg tojáslikőrt, de mielőtt nekilátunk érdemes felmérni, milyen alkoholos italok felelnek meg a vendégek ízlésének!

Scroll To Top