Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Amerika csodája, a kukorica

A világ legnagyobb területén termesztett szántóföldi növény a tengeri vagy törökbúza vagy málé – vagyis a kukorica. Amerikában őshonos, és már az általános iskolások is tudják, hogy az európai emberek akkor ismerkedtek meg ezzel a csodálatos növénnyel, amikor Kolumbusz Kristóf felfedezte az Újvilágot. Spanyol, portugál kereskedők terjesztették el Európában, Ázsiában és Afrikában, mígnem a világ egyik legkedveltebb élelmiszerévé vált.

Amellett, hogy rendkívül finom, természetesen egészséges is, már ha az ember ésszerűen használja fel, és megfelelő mennyiséget fogyaszt belőle. Rengeteg és sokféle antioxidánst tartalmaz, amely köztudottan segít megelőzni a rák kialakulását. Mindegy, melyik fajtából választunk, mindegyik kukoricában sok az antioxidáns. Természetes rosttartalma is magas, jótékony hatással van tehát az emésztésre, valamint sokáig telítettség érzetet kelt az emberben, így diétázók hasznára válhat, elkerülhető vele a rettegett farkaséhség. A benne levő protein jótékony zsírokkal van tele, egy csészényi kukoricában mintegy 2.5 grammnyit találunk, ami szinte tökéletesen tisztán felhasználható energia. A protein továbbá elősegíti az anyagcsere működését, a sejtek újjáépítését, az izmok regenerációját, tehát az aktív sportolók is bátran fogyaszthatják a kukoricát.

Az egyetlen, ami miatt vigyázni kell vele, az a szénhidráttartalom. Mivel ez elég magas, ezért oda kell figyelnie mindenkinek, miből nyeri ki ezt a tápanyagot. A legtöbb élelmiszerben van ugye szénhidrát, ezért a kukoricafogyasztást sem szabad túlzásba vinni, vagy ha imádjuk ezt a növényt, akkor érdemes visszavenni a kenyér vagy más magas szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztásából.

Rengeteg felhasználási és elkészítési módja létezik: nyáron a csöves főtt tengeri a sláger, de felhasználható salátákban – különféle dresszingekkel, kiegészítőként, húsokhoz köretként, vagy éppen egy jó kis fokhagymás, tejszínes levesként. És ki ne rágcsált volna már moziban vagy csak otthon a tévé előtt ülve pattogatott kukoricát?  Az erdélyiek által csak pukkancs málénak nevezett isteni rágcsa mára már a legkülönfélébb ízesítésben és formában létezik. Karamellás, csokis, de a klasszikus, sós és vajas változat is nagyon finom.

Persze vannak emberi fogyasztásra nem alkalmas kukoricafajták, melyeket állati takarmányként alkalmaznak. Elképesztően sokoldalú növény ez, mind az ember, mind pedig az állat számára hasznos és egészséges energiaforrás.

Scroll To Top