Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Amerika kedvence – A mogyoróvaj

Bár itthon még ma is ritkaságszámba megy a konyhákban, azért egyre gyakrabban bukkan fel a világ több országában óriási népszerűségnek örvendő mogyoróvaj.

Ez az édes-sós krém főként Amerikát, Kanadát és Ausztráliát hódította meg, de Európán belül is van kultúrája, főként Hollandiában fogyasztják. És bár sokan azt gondolják, ez egy egészségtelen, de legalábbis hihetetlenül kalóriadús étel, valójában a fitness étrendek gyakori alkotója.

A mogyoróvaj ugyanis közel sem állítható párhuzamba az itthon elterjedt Nutellával. Ez utóbbi csak nagyon kis mennyiségű mogyorót tartalmaz a rengeteg pálmaolaj, tejpor, kakaópor és főként cukor mellett. Az igazi peanut butter viszont szinte nem is tartalmaz mást mint földimogyorót.

Ezek után már kevésbé meglepő, hogy a mogyoróvaj valójában egy egészséges étel is lehet, hiszen a mogyorónak megannyi előnyös tulajdonsága van. Tartalmaz magnéziumot, rezet, E és B3 vitamint, igen magas százalékban fehérjéket és remek telítetlen zsírforrás. A rendszeres mogyorófogyasztás csökkenti a szívinfarktus és egyéb keringési rendszerrel kapcsolatos betegségek kialakulását, antioxidáns tartalma pedig megközelíti a fekete áfonyáét.

A hazai boltokban meglepően drágán kapható ez a finomság, amit akár önmagában, akár süteményekhez is használhatunk, ráadásul sokszor a szükséges hozzávalókon túl mást is tartalmaz, ez pedig csökkenti az egészségre gyakorolt pozitív hatását. Még szerencse, hogy otthon mi magunk is elkészíthetjük, ráadásul nagyon egyszerűen!

Nincs másra szükségünk, mint fél kiló pörkölt, sótlan földimogyoróra, 2 teáskanál mézre, egy teáskanál sóra és egy kevés mogyoróolajra (de bármilyen más, hidegen sajtolt olajat is felhasználhatunk). A megpucolt mogyorót a lehető legfinomabbra darálva összekeverjük a mézzel és a sóval, majd az olajat nagyon finoman adagolva az egészet elkeverjük, míg egy selymes krémet nem kapunk.

Ezután sokáig tárolhatjuk, egy dologra figyeljünk csupán, a hűtőbe helyezett edény jól zárható legyen, különben megavasodhat a házi készítésű mogyoróvajunk.

Scroll To Top