Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Amire a lazacnál figyelni érdemes

Az olajos halak közé tartozó lazac hihetetlenül egészséges és sokoldalú étel. Zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban gazdag alapanyag, ami salátákhoz, nyersen vagy füstölve éppoly finom, mint sülve. Azonban érdemes pár dologra odafigyelni vásárlásakor és tárolásakor egyaránt.

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk vele: a tenyésztett lazacok esszenciális savtartalma jóval alacsonyabb, mint a vadvízieké. Ez nem azt jelenti, hogy előbbit nem érdemes fogyasztani, de ha megtehetjük, hogy ne olyat vásároljunk, akkor tartsuk ezt a szempontot is szem előtt, főként mivel ízükben is jelentős különbség fedezhető fel. Nagy többségben a Csendes-óceánból származó lazac vadvízi, míg az Atlanti-óceánból vagy Norvégiából a tenyésztett halat kaphatjuk meg. Ez nem törvényszerű, az árustól vagy a csomagolás alapján lehet bővebb információhoz jutni.

Sokan az erős, sötét rozé színre asszociálnak a lazaccal kapcsolatban, pedig ez kizárólag a tenyésztettekre jellemző (a színezett táplálékuknak köszönhetően). Eredetileg egy nagyon enyhe, pasztell rózsaszínű húst kell elképzelni, ha ilyet találunk, az nem valami betegségnek, hanem épp a megfelelő „tartásnak” köszönhető.

Amikor a piacra vagy a halpulthoz megyünk, érdemes megfigyelni, hogy tárolják a megvásárlásra kínált lazacot. Ideális esetben az egész hal a jégdarabak között, eltemetve fekszik, míg a már felszeletelt hal vagy a filé a jégágyon pihen. Minden esetben kérjük meg az eladót, hogy hadd szagoljuk meg az árut! Ha a lazacnak tipikus „halszaga” van, erősen élhetünk a gyanúperrel, hogy az áru már nem friss. A friss halnak – és ez nem csak a lazacra igaz – ugyanis kellemes, enyhén sós tengerillata van.

De milyen kiszerelést válasszunk? Az utóbbi években a lazac nagyon divatba jött Magyarországon, így szerencsére már elég könnyen hozzá lehet jutni. Főként piacon találhatunk egész lazacot, friss filét (amiben nincsenek szálkák) és steaket (ebben viszont vannak csontok). Ezeknek a legnagyobb előnye, hogy a fenti szempontok alapján valóban ellenőrizni tudjuk a minőségét, ugyanakkor minimum 1-2 napos még a legfrissebb hal is. A fagyasztott lazacnál ezzel szemben ugyan nem könnyű a minőség-ellenőrzés, de lényegében „frissebb” az orrunk előtt feldaraboltnál, hiszen már pár órával a halászat után a fagyasztóba kerül. Ha nincs más a polcokon, választhatjuk a konzervet is, ugyanakkor itt fel kell készülni rá, hogy a gyengébb minőségű vagy a másra fel nem használható részeket is a dobozba teszik.

Bárhol és bármilyen lazacra is esik a választásunk, nagyon ügyeljünk rá, hogy a vásárlás után a lehető leghamarabb elkészítsük, addig pedig mindenképpen hűtőben tároljuk. Légmentesen záródó dobozban vagy zacskóban tegyük a hűtőbe, mert könnyen átveheti a többi étel a hal szagát és ízét.

Scroll To Top