Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Az élénkítő babszemek legendája

Tudtad, hogy évente megközelítőleg 400 milliárd csészével fogyasztunk kávét világszerte? Ráadásul a kőolaj után második helyen áll a nemzetközi kereskedelemben a legnagyobb mennyiségben értékesített áruk listáján? Ma már mindenütt ott a fekete leves, de tekintsünk végig történetén: felfedezéséről is többféle legenda szól, de azt követően is izgalmasabbnál izgalmasabb események középpontjában áll.

Az egyik legnépszerűbb legenda szerint a kávébab frissítő hatására először egy etióp pásztor lett figyelmes Kr. e. 300 körül. Káldi azt vette észre, hogy ha a kecskéi a piros bogyókból legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmesélte a helyi szerzeteseknek, akik pörköléssel ízletes italt készítettek belőle.

Egy másik hagyomány szerint az első csésze kávét Allah nevében Gábriel arkangyal nyújtotta át Mohamed prófétának, hogy elűzze testi fáradtságát és megőrizze szellemének frissességét. Így vált a kávé isteni itallá”.

Egy arab szerző, Sehabeddin Ben úgy tudja, hogy a kávéivás szokását az adeni mufti, Gemaleddin honosította meg a 15. század közepén Boldog Arábiában. Gemaleddin Perzsiában látta néhány honfitársát kávézni és amikor hazatérve gyengélkedni kezdett, maga is kipróbálta az italt. Meggyógyult és megtapasztalta a kávé áloműző hatását is. A derviseknek azt ajánlotta, hogy kávéval élénkítsék magukat az imával töltött éjszakákon. Ez az első írásos emlékünk a kávé fogyasztásáról.

Természetesen mi is kötődünk a kávéhoz: a 17. században terjedt el a magyar szájhagyományban a „fekete leves” kifejezés. Az 1680-as években Thököly Imre fejedelmet a váradi pasa el szerette volna fogatni, emiatt egy ebédmeghívással magához csalta. A fejedelem hamar távozni szeretett volna, mivel sejtette a pasa szándékát, de az egyik janicsár aga ezt mondta neki: „Ne siess, uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután Thököly megitta a kávéját, láncra verve vitték el Isztambulba. A középkori Magyarországon a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a „fekete leves”, avagy a kávé fogyasztása.

A kávé szó eredetének megfejtésére kétféle megoldás is lehetséges. Az elterjedtebb vélemény szerint a Káldi nevű pásztor lakhelyéül szolgáló etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik. A másik lehetőség az arab kahwa szó, ez azonban eredetileg bort jelentett, s csak később vitték át a megnevezést a fekete italra.

Bárhogy is történt igazából, a meleg, serkentő italt világszerte szívesen fogyasztják az emberek. Ha megjött a kedved egy finom kávéhoz, látogass el hozzánk a Zilába! A tökéletes délutánhoz ugyanis elengedhetetlen a minőségi kávé és a finom sütemény, mi pedig mindkettővel szolgálhatunk Neked!

Scroll To Top