Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Az elfelejett csodanövény: a galagonya

„Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magába.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.”

A legtöbben talán csak Weöres Sándor versében találkozhattunk a galagonya nevével, és ha egy kellemes kirándulás során az erdőszéli bokrokon pillantanánk meg a növény terméseit, talán fel sem ismernénk. Pedig a galagonya nagyszerű gyógynövény. Blogcikkünkből most jobban megismerheted.

A rózsafélék családjába tartozó, a Kárpát-medencében is őshonos galagonyát már az ókorban is alkalmazták gyógynövényként, bár ekkor még elsősorban a köszvény kezelésére használták. Az évszázadok során azonban felfedezték a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásait, így a 17. századtól kezdve már főként vérnyomás csökkentésre, szívpanaszokra javasolták.

A népi nyelvben májusvirág, istenalma, isteni gyümölcs, gelegenye vagy giligán néven is emlegetett növény élénkvörös áltermései a csipkebogyóéra emlékeztetnek. A hasonlóság nem véletlen, hiszen a magas C-vitamin tartalmáról híres csipkebogyó távoli rokona a galagonyának, ugyanis szintén a rózsafélék családjába tartozik. A két növényben közös továbbá, hogy fényes, piros álterméseiket októberben, az első fagyok előtt érdemes szüretelni, és fogyasztásukkal igazán jót tehetünk a szervezetünkkel.

A galagonya flavonoidokat (vitexinthiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilaminttiramint), proantocianidokat és triterpéneket tartalmaz. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki.

Terméséből a tea mellett ízletes likőr és lekvár is készülhet, az összetört virágos ágait tömény alkoholba, például pálinkába áztatva szívbarát tinktúrát készíthetünk belőle. Ezek mellett egy-egy bogyós galagonyaágból gyönyörű őszi-téli asztaldíszt is készíthetünk, hiszen a kemény héjú bogyók kiszáradva is megőrzik jellegzetes, élénkpiros színüket.

Scroll To Top