Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Az ezerarcú levendula

Júliushoz közeledve egyre több helyen bukkanhatunk levendulára, akár magára a virágra, akár a vele készült ételekre. De miért is szeretjük ennyire?

Az nem kérdés, hogy a levendula borította rétek lenyűgöző látványt nyújtanak, az illatuk pedig mindenkit elvarázsolnak, de arról is érdemes szót ejteni, hogy milyen izgalmasan lehet felhasználni ezt a különleges virágot.

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozik, és közeli rokonságban áll a rozmaringgal, a zsályával és a kakukkfűvel, így nem meglepő hogy sokoldalúan hasznosíthatjuk a konyhában. Virágait és leveleit frissen, míg a rügyeit és a szárait szárítva lehet használni. A legtöbb ételben helyettesítheti a rozmaringot – vagy fordítva, ugyanakkor vigyázni kell az adagolásával, hiszen nagyon intenzív az íze és az illata is. Ha túlzásba visszük, akkor a legfinomabb ételt is könnyen pacsuli-szerűvé változtathatja. A levendula a híres francia provencei fűszerkeveréknek fontos alkotója, de ízesíthetünk vele lekvárt, szörpöt vagy épp fagylaltot is.

Ez a különleges virág azonban nemcsak díszítésként vagy a konyhában használható fel! A belőle készített olaj gyógyító, valamint egyszerre nyugtató és élénkítő hatása lévén testi és lelki bajok orvosolására alkalmas. Ha fürdővízbe csepegtetjük, alkalmas az izmok ellazítására, görcsök enyhítésére, és a bőr puhábbá tételére, inhalálva pedig a légutakat tisztítja.

Szárított levendulavirággal megtölthetünk vászonból készített kisebb zsákokat és párnácskákat, melyeket aztán a szekrénybe beakasztva vagy a ruhák közé elhelyezve molyok ellen alkalmazhatunk.

A Zila Kávéházba betérve egy forró nyári napon különösen ajánljuk a levendulaszörpünket, ami biztos felüdülést jelent vendégeinknek.

Scroll To Top