Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Ázsia a konyhában: Japán

Imádod az ázsiai ízeket? Szeretnéd, ha otthon is élvezhetnéd a távol-keleti konyha finomságait? Sorozatunkban megnézzük, mire lesz szükséged, ha otthon is szeretnél egzotikus finomságokat látni az asztalon. Előző blogunkban kínai ételekkel foglalkoztunk, második állomásunk Japán.

Konyhai eszközök

Bár kétségtelenül sokoldalúan használhatók az európai konyhai eszközök is, azért ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni – és nem sajnáljuk rá a pénzt –, akkor érdemes beruházni néhány speciális edénybe, eszközbe.

Ilyen például a szuihanki, ami lényegében egy gépesített rizsfőző. Nem csupán az az előnye, hogy a konyhánk mindig tiszta, az ételünk pedig meleg marad, hanem az is, hogy segítségével mindig olyan lesz a rizs, amilyennek az adott ételhez lennie kell, így például csodás szusit is készíthetünk a segítségével.

Ehhez viszont az sem árt, ha találunk a konyhában néhány makiszut, azaz bambuszrolót, mellyel könnyen és hibátlanul lehet feltekerni a szusikat. Ehhez ezért fontos lesz egy kis kézügyesség is.

 

Alapanyagok

Mit sem ér a felszerelés, ha nincs a kamrában az a sok-sok alapanyag, ami a japán konyha ízvilágát garantálja! De lássuk, mik is ezek!

A legalapvetőbb, ami nélkül szinte egyetlen étel sem elképzelhető, a szójaszósz. A szójababból, időnként búzával vagy árpával keverve készített folyékony fűszert fahordókban érlelik, és kimondottan jó hatással van az emésztésre, miközben füstös, erőteljes ízt kölcsönöz a fogásoknak.

Ugyanilyen fontos, hogy tartsunk otthon rizsecetet. Mint azt neve is elárulja, rizsből erjesztik ezt az ecetfajtát, mely a hazánkban ismerthez képest nagyjából fele erősségű, ám közben kissé édeskés íze tovább finomítja az ételeket.

A tofu gyakori alapanyaga a japán konyhának, gyakran a hús helyettesítésére használják. Ez valójában nem más, mint a szójatej altatása után visszamaradt, összenyomott túró, aminek önmagában ugyan nem sok íze van, de remekül átveszi a mellé adott hozzávalók ízét.

A japánok a rizs mellett előszeretettel fogyasztanak különböző tésztaféléket, de nem a felénk is ismert tojásos és durum verziókat. Helyette inkább a soba tésztát szeretik, mely hajdinalisztből és vízből készül, vagy épp az udon tésztát, melyet frissen készítenek búzalisztből és vízből gyúrt puha alapból.

Természetesen az szükséges alapanyagok sora végeláthatatlan. Sosem árt, ha van otthon, saké (rizsbor), mirin (édes főzőbor), dasi (japán alaplé), gari (érlelt, vékonyra szeletelt gyömbér), nori (szárított alga) vagy épp vaszabi (japán, csípős torma), de szerencsére egyre több speciális üzletben lehet mindezeket akár frissen is beszerezni.

Irány hát Japán, ma már a konyhánkat sem kell feltétlenül elhagyni, ha ennek az ázsiai országnak a finomságait szeretnénk végigkóstolni!

Scroll To Top