Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Balkonkert kialakítása

Attól, hogy valakinek nincs kertje, ahol megtermesztheti a főzéshez szükséges alapanyagokat, még nem kell lemondania a friss fűszerekről. Egy kis balkon és néhány cserép elég a saját nevelésű fűszerekhez! Azonban mielőtt nekilátsz az ültetésnek, néhány dologra érdemes odafigyelni.

Először is nem mindegy, milyen cserepet választasz. A legkönnyebben a műanyagból készülteket lehet beszerezni, ezekben azonban nehezebben teremnek meg a növények. Érdemes igazi cserépből vagy fából készült ládákat, edényeket választani! Ha az edény teljesen zárt, az sosem jó jel. Ilyenkor üss rá pár lyukat (sok esetben ezeknek a helyét előre jelölik), hogy öntözés után a felesleges víz kicsoroghasson. Ellenkező esetben bármilyen gondosan próbálod is nevelni a növényeidet, a túl sok folyadék miatt el fognak pusztulni. Ne feledkezz meg az alátétekről sem, anélkül ugyanis az egész balkon saras vízben fog úszni!

Az sem mindegy, hova helyezed a cserepeket. Vannak ugyanis olyan fűszerek (például a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom), melyeknek jóval több napfényre van szükségük, mint más társaiknak. Ha nagyobb edényekbe ültetsz, arra is figyelj, hogy egy edénybe a hasonló igényű növényeket helyezd.

Érdemes előre utánajárni, hogy melyik növény mekkorára fog nőni. Vannak olyanok, melyeknek nagy tér kell (egyes chilifajták, bordólevelű bazsalikom), míg mások legfeljebb 30-40 centisre nőnek. Egyes növények – például a koktélparadicsom – szára nagyon lágy és hajlékony. Ez egészen addig nem okoz problémát, amíg meg nem jelennek a termések. Onnantól kezdve a paradicsomok folyamatosan növekvő súlyát ezek a szárak nem fogják elbírni. Épp ezért érdemes már előre egy hurkapálcika segítségével megtámogatni őket.

Figyelj a föld kiválasztására is. Nem érdemes ezen spórolni, mert bár ugyan elsőre a minőségi földek drágának tűnhetnek, valójában ezeknek már önmagukban is jelentős a tápanyagtartalmuk, így nem lesz szükség különböző oldatok használatára a gondozás során.

Scroll To Top