Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Barangolás Horvátország konyháiban

Nyár végén talán még van idő és lehetőség elutazni a horvát tengerpartra, hisz még gyönyörű az idő, csodálatos a tenger, és nem utolsó sorban a horvát gasztronómia remek. Persze ennek bebarangolásához nem kötelező elutaznunk a szomszédos országba, felfedezhetjük saját konyhánkban vagy vendéglőkben is.

Egységes dalmát konyha valójában nem is létezik. A környező országok ugyanis erősen rányomták bélyegüket Horvátország gasztrokultúrájára. A magyar határ mentén a magyar, Dalmáciában, a tengerpartnál az olasz, a középső részeken a görög és török konyha érezteti hatását. Természetesen a bosnyák és szerb gasztronómia ízvilágát is felfedezhetjük errefelé. A horvátok szeretik a jó borokat, használják is a főzéshez, főleg a vöröseket. Szeretik az egészséges ételeket: hús helyett gyakran halat fogyasztanak, zsír helyett olívaolajat használnak. Halak közül előszeretettel fogyasztanak tonhalat, tintahalat, makrélát, szardíniát, szardellát. Nagyon jellemző náluk a roston vagy rostélyon sütés, a halakat is így készítik. Nagy kedvencük a girice, egy gyufaszál vékonyságú szardellafajta, amelyet citrommal tálalnak. Levesként is készítik a halat: nemzeti ételük a brodet, egy különleges halleves, melyhez többféle halat használnak fel, valamit puliszkával tálalják.

Valószínűleg a legtöbben hallottak már a cevapciciről, amely nagyon hasonlít a mi fasírtunkra, viszont kis rudakat formáznak a darált marha- és bárányhúsból, és általában nem olajba merítik, hanem sütőben vagy grillen sütik ki. De ott van a plescavica, ami a hamburgerre emlékeztet, vagy a roston sült bárány, amit feléjük janjenitának neveznek, vagy a prlolica, amely fokhagymával készített marhahúst fed. Ezekhez mind ajvárt (padlizsános paprikakrémet) kínálnak. Dél-Dalmáciában még kebabbal is találkozhatunk (a török illetve görög hatás ugyebár). Ezekhez a húsokhoz gyakran tálalnak salátát: a blitvát egy jellegzetes horvát répafajtából készítik.

De akadnak nagyon híres horvát sonkák, amelyeket általában sárgadinnyével (!) fogyasztanak, valamint a horvátok büszkesége, a juhsajt. A sonka és a sajt együtt fenomenális ízélményt nyújt. Kedvencük a prsut nevű sonka, melyet juhsajttal és parázson, vasharanggal lefedett serpenyőben sült báránnyal esznek. A tengeri herkentyűket is szeretik, a crni rizot például tintahalas rizottó (fekete rizottó), amely a tintahalból kifőtt színről kapta a nevét. Igazán intenzív íze van

A desszertjeik is híresek: a burek hagyományos péksütemény, a magyar réteshez hasonlít, túróval vagy hagymán pirított hússal töltik. A strukli, melyet Zágráb környékén készítenek, ugyancsak a mi rétesünkre emlékeztet, de almát vagy sajtot rejt. Dalmácia különlegességei a pritula, mely mazsolás-likőrös kelt tészta, valamint a rozsota (karamellás-tejes édesség). És bizony ott vannak a mennyei fagylaltok is: minden valamirevaló cukrászdában vagy fagyisnál lehet sladoledet kapni. Érdemes megkóstolni a soparnikot is: ez egy mángolddal töltött sós pite, amely annyira híres, hogy a dalmáciai Dugi Ratban soparnik fesztivált is rendeznek.

És ez nagyon-nagyon kivonatos bemutató, csupán a horvát konyha esszenciája. Érdemes elutazni, és végigkóstolni az összes kulináris csodát, amit a dalmát gasztronómia nyújthat.

Scroll To Top