Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Bazsalikom a balkonon? Itt az idő, most vagy soha!

Bizony minden konyhatündér eljátszott már a gondolattal, hogy saját, friss fűszerekkel dolgozhat a konyhájában. Mi pedig összeszedtünk Nekik néhány tippet, hogy mindenképpen sikeres legyen a bazsalikom termesztése otthoni körülmények között is.

A bazsalikom egynyári növény, szóval most (áprilisban) érdemes elültetni, hogy egészen a fagyokig frissen használhasd majd. Az élelmesebbek pedig lefagyasztanak a zsenge részéből, hogy télen is legyen belőle elegendő.

A legínycsiklandóbb ízek és a hosszabb élettartam eléréséhez ne palántát vásároljunk, hanem magokat. A különböző fűszernövényeket kínáló üzletekben a növényeket pont úgy gondozzák, hogy az eladás pillanatában legyenek a legkívánatosabbak a vásárlók számára és megvétel után könnyen csalódhatunk a növényben. Ezt kikerülni akkor tudod, ha a magokat vásárolod meg és magad serkented növekedésre a leendő bazsalikom-palántádat! Magról sokkal könnyebben elérhetőek a különlegességek. Nálunk például kapható az egyszerű, zöld változaton kívül a vörös-zöld keverékthai bazsalikom (csodás, erős illatú, ázsiai aromájú növény), citrombazsalikomfahéj illatú bazsalikom és bokorbazsalikom. Ha nincs türelmed a magok csíráztatásához, akkor pedig kerüld a nagyra nőtt növényeket, válaszd inkább a bokrosabbakat, azok valószínűleg hosszabb ideig fogják bírni!

Megvettem a magokat. Hogyan tovább? A bazsalikom magja a csírázáshoz különösen igényli a fényt, így nem szabad a magvakat mélyre szórni vagy különösebb mértékben eltakarni. Egy átlátszó tetős műanyag doboz és palántaföld pont megfelel a célnak. Ha ez megvan, alaposan permetezzük meg a magvakat és folyamatosan tartsuk nedvesen, fedjük le, amíg nem kezdenek el csírázni a magok. Ha megjelennek az első csírák, már nem kell lefedni, viszont mivel nagyon vízigényes növény, ezért mindenképpen rendszeresen permetezzük. 3-5 nap múlva kiültethetjük az erősebb palántákat a balkonra. Vigyázzunk, hogy ne a legnaposabb helyre tegyük a cserepeket, mert a levelek könnyen megéghetnek! Cserépből is érdemes világos színű agyagot választani, hogy ne hevüljön túl a nagy melegekben és ezzel ne sérüljenek a gyökerek.

Ne feledd, hogy a bazsalikom mediterrán növényfajta, így nagyon fontos, hogy mindig nedves legyen a földje. Ha cserépben tartjuk, tehetünk alá egy tálkát, amiben mindig van egy kis víz. A nagyobb melegekben megpermetezhetjük a leveleket is egy kis vízzel, hálás lesz érte a növény. Figyelj arra mindig, hogy ne akkor öntözz vagy permetezz, amikor odasüt a nap. Hajtás felett csípd le leveleit, mert az a cél, hogy bokrosodásra ösztönözzük és ne hozzon virágokat. Ezzel a módszerrel oldalirányban új hajtásokat fog hozni.

Ha mindez megvan, már csak az ételek ízesítése vagy díszítése maradt hátra a friss, ízletes, saját növesztésű bazsalikomlevelekkel! Jó étvágyat!

Scroll To Top