Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Befőzés ősszel is? Miért ne!

Sokan a nyárhoz kötik a lekvárok, befőttek, szörpök, chutney-k eltevését, pedig ilyenkor ősszel is remek alapanyagok közül válogathatunk, amelyeket kreatívan variálva, fűszerezve nagyszerű készítményekkel gazdagíthatjuk a kamránk polcain pihenő készleteket.

Noha ma már szinte minden gyümölcsöt beszerezhetünk frissen az év bármely szakában, megértjük, ha az almáktól, körtéktől roskadozó fák, gazdag szőlőtőkék és az őstermelők piaci asztalai mellett elhaladva sokan kedvet kapnak hozzá, hogy a friss, hazai gyümölcsökből a lehető legtöbbféle finomságot elkészítsék, amíg tart a szezonjuk.

Az almakompót szerelmesei például bevásárolhatnak most és elkészíthetik akár egész évre előre, hogy kedvezőbb áron, gyorsabban, hazai gyümölcsből kerüljön az asztalra a kompóttal tálalt ételek mellé az almás finomság.

Természetesen lekvárt is készíthetünk mind almából, mind körtéből. Ezeket a készítményeket még izgalmasabbá tehetjük, ha kellemes hangulatot árasztó, illatos őszi, téli fűszerekkel, fahéjjal, gyömbérrel rakjuk el őket. Kerülhetnek melléjük akár olajos magvak is: az almához dió, a körtéhez mandula, de például csokoládéval, mézzel is édesíthetjük őket, hogy még szívmelengetőbb ízvilágú lekvárok kerüljenek ki a kezeink alól.

Dolgozhatunk birsalmával is, amely ugyan magában a magas csersavtartalma miatt nem fogyasztható, megfőzve lekvárként vagy megfőtt állapotban formába öntve és úgy megszilárdítva, kiszárítva birsalma sajtként is fogyasztható. Magas vitamin és ásványianyag tartalma miatt nagyszerű és egészséges csemegeként szolgál a hideg évszakokban keksszel, kenyérrel, sajttal vagy olajos magvakkal fogyasztva.

Az ilyenkor szüretelt szőlőből ugyan a legtöbb helyen bor készül, ez nem azt jelenti, hogy mi ne kísérletezhetnénk különböző lekvárokkal, zselékkel. A szőlőt akár borral is variálhatjuk, sőt borból is készíthetünk lekvárt, zselét, amelyet különböző húsok mellé tálalva igen elegáns fogásokat varázsolhatunk az asztalra.

Isteni, szezonális ízeket zárhatunk üvegbe sütőtökkel dolgozva is. A legyalult vagy felkockázott tököt akár ízesítés nélkül is eltehetjük, így ha elővesszük, kedvünk, ízlésünk vagy az étel típusa szerint fűszerezhetjük, amellyel tálaljuk. De természetesen ízesítve, fűszerezve is felkerülhet a kamra polcára. Variálhatjuk gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, ősszefőzhetjük különböző citrusfélékkel. Megédesítve kenyérre kenve, süteményekbe töltve fogyaszthatjuk, sósan, ízesítetlenül kínálhatjuk különböző húsok mellé vagy megbolondíthatunk vele krumplipürét, rizottót.

Citrusféléket nemcsak tökkel variálva, de természetesen magukban is eltehetünk. Egy fűszeres, narancslekvár isteni karácsonyi sütemények hozzávalója lehet, megbolondíthatunk vele kacsasülteket vagy egyéb vadhúsokat, vagy akár magában is kikerülhet az ünnepi asztalra. Egy mézes, gyömbéres, citromos lekvár, zselé vagy  szörp pedig a téli hónapokban elkerülhetetlen torokfájásra is elsőrangú, természetes orvosság lehet. Ez utóbbit például tea ízesítésére is bátran használhatjuk.

Az ilyenkor befőzött, hangulatos ízű, finom, fűszeres lekvárok, zselék, szörpök amellett, hogy egész évben elérhetővé varázsolják számunkra az őszies ízeket, a karácsonyi süteményeknek is nagyszerű összetevőivé válhatnak vagy akár önmagukban, kedves, szeretettel teli, házi készítésű karácsonyi ajándék válhat belőlük.

Scroll To Top