Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Bizarr fagylaltok

Csoki, citrom, vanília, puncs esetleg sztracsatella – gyerekkorunk fagylaltkínálata. Akadnak, akik még ennél sokkal tovább merészkednek: egészen elképesztő, első látásra ijesztő ízekkel is találkozhatunk a világ körül!

Ma már persze természetes, hogy sokkal szélesebb kínálatból választhatnak a hideg édesség szerelmesei, a Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda kínálatában is számos újszerű ízkombináció található: a tengeri csikó elnevezésű kreációnk déli gyümölcsök és robbanós cukorka izgalmas találkozásából született, de fagylaltba öntöttük kedvenc házi krémesünket is. Ezek azonban közelébe sem kerülhetnének a világ legextrémebb fagylalt ízeit csokorba szedő válogatásunknak.

Japánban például megkóstolhatjuk a wasabiból (vizitormából) készült fagylaltot, ami rettentően csípős, ráadásul a színe hasonlít a pisztácia fagyihoz, így könnyű a kettőt összekeverni – ami igen kellemetlen meglepetést okozhat. Ugyancsak a japánoknál kapható a lóhús (!) jégkrém. A nyers húst is tartalmazó édesség (?) állítólag óriási kedvenc az ázsiai országban. Ha azt hinnénk, ennél durvábbal már nem állhatnak elő, akkor ideje előkapnunk az aduászt: a polipos fagyit. Nem kevésbé meglepő az állítólag nagyon egészséges medúza fagylalt sem, ami a sötétben fluoreszkál az állat különleges fehérjéjétől. A szigetország egyébként kimeríthetetlen tárháza a furcsa fagylaltoknak: számos hínáros, apróhalas, szójaszószos kreációt találunk pultokban.

Persze nem kell féltenünk a franciákat sem, ahol Philippe Faur gourmet jégkrémkészítő készített kaviáros fagylaltot. A halikra egyébként másoknál is dívik: a Ramekin Cukrászda tintalhaltintás fagylaltjához adta.

Azt hihetnénk, ilyen furcsasággal csak a japánok és a mestercukrászok állhatnak elő: valójában a híres gyorsétterem, a Burger King is váratlan csavarral gazdagította fagylaltjai ízpalettáját. Vanília fagylaltjukat dobták fel egy kis pirított baconnel. De van, aki még itt sem állt meg, és szalonnafagylaltját sörös alappal készítette.

Ahogy látjuk, tulajdonképpen bármilyen étel jó alap lehet egy fagylalthoz – már ha akad, aki megeszi –, így születhetett majonéz, krumpli, sőt pizza ízesítésű hideg nyalat is.

És ha azt hinnénk, hogy az ételek jelentik a fagylaltkészítés határait, a végére hagytunk egy igazi különlegességet: a Venezuelában gyártott potencianövelő viagra fagylaltot.

Scroll To Top