Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Böjtös ételek kreatívan

A katolikus egyház hívei számára hamvazó szerdával kezdetét veszi a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszak. Ezekben a hetekben az egyház a híveket arra kér, hogy ne fogyasszanak húst hamvazószerdán és péntekenként. E heti blogcikkünkben bemutatunk néhány olyan ételt, melyekkel egyszerűen váltható ki a húsfogyasztás a böjti napokon.

A húsvéti nagyböjt a hagyományok szerint a megtisztulás, várakozás időszaka. A negyven napos időszakhoz köthető önmegtartóztatás szabályai az évek során sokat változtak. A XI. századig a böjt rendkívül szigorú volt: a hívek késő délutánig koplaltak, a böjti napokon pedig nemcsak a hús fogyasztása volt tilos, hanem tejtermékek, tojás és állati zsírral készült fogások sem kerülhettek az asztalra.

A katolikus egyház mára már enyhített a szigorú szabályokon, és most már csak hamvazószerdán és pénteki napokon kéri a híveket a böjt betartására, azaz a hús kihagyására a menüből, valamint arra, hogy ezeken a napokon csak háromszor étkezzenek és ebből csak egyszer bőségesen.

Szerencsére ma már a veganizmus és a vegánság elterjedésének hála, ma már azok is helyettesítő termékek egész sorából válogathatnak, akik szeretnék betartani a böjtöt, de nehezen mondanak le a húsról.

A böjti időszak igazi aduásza a hal. A katolikus vallás a halféléket (és az egyéb vízi élőlényeket) sosem tekintette ünnepi ételnek – a húsokat a tejtermékektől elkülönítő zsidó vallásban is parvénak, azaz semleges ételnek tartják, mely elkészíthető húsokkal vagy tejtermékekkel együtt is. Mivel a böjt az önmegtartóztatásról, az ünnepre való készülésről szól, a nem ünnepi ételnek nyilvánított hal sosem számított kerülendő összetevőnek.

Sokak számára nem érződik elég táplálónak egy szendvics felvágott vagy éppen főzelék feltét nélkül. Ha a húsétellel a szervezetünkbe kerülő fehérjét hiányoljuk, bátran használhatunk tojást, amely rántottaként vagy keménytojásként is belekerülhet a reggeli szendvicsünkbe és hasonló formákban fogyaszthatjuk főzelékek mellé is.

Ha rántott húst kívánunk, és a vegánoknak kínált húspótló opciók nincsenek ínyünkre, fogyaszthatunk rántott sajtot, gombát vagy egyéb zöldségeket. A gomba nemcsak rántva állja meg a helyét egy böjtös menüsorban, hanem isteni pörkölt is készülhet belőle.

Szintén ízletes, tápláló egytálételek készülhetnek hüvelyesek felhasználásával. Különösen jó fehérjeforrás a bab és a csicseriborsó, de a zöldborsóról és a lencséről sem szabad megfeledkeznünk, ha proteindús fogást szeretnénk készíteni. Ha pedig az otthoni jól bevált recepteket már unjuk, érdemes lehet a hüvelyesekből készült laktató egytálételekben dúskáló indiai konyha felé fordulni inspirációért.

Kis kreativitással és némi változatossággal észrevétlenül telhetnek el a böjt húsmentes napjai. Ki tudja, talán néhány vegetáriánus fogást még meg is kedvelhetünk az időszak alatt.

Scroll To Top