Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Burgonyaútmutató – mit mire használjunk?

Nincs talán még egy olyan sokoldalú alapanyag, mint a burgonya. Főételként, köretként, salátaként de még nassolnivalóként is használjuk, azonban nem mindegy, melyik fajtáját milyen módon készítjük el.

Az 1500-as években Európába behozott növény mára az egyik legnépszerűbbé nőtte ki magát: több ezer fajtáját termesztik világszerte, így Magyarországon is. Itthon a felmérések szerint átlagosan 50 kg-ot fogyasztunk fejenként különböző formában.

Ahhoz azonban, hogy megfelelően készítsük el, már a boltban vagy piacon is érdemes odafigyelni, milyet veszünk. Szerencsére a csomagolt burgonyákon ma már feltüntetik, milyen osztályba tartozik, ehhez pedig az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács burgonyábécéjét hívják segítségül.

Az „A” jelzésű krumplit („salátaburgonya”) akkor érdemes választani, ha fontos, hogy a főzés után is egyben maradjon és könnyen szeletelhető legyen. Ha tehát burgonyasalátát, vagy mutatós rakott krumplit akarunk készíteni, mindenképp ilyet vegyünk. Kemény húsuknak köszönhető, hogy nem főnek szét, mellette viszont alacsony (9-12%) a keményítőtartalmuk. Hazánkban a Somogyi sárga kifli a legismertebb és legnépszerűbb ilyen típus, nemzetközileg pedig a Cherie és az Agata.

A „B” jelzésű krumplik („főzni való burgonyák”) a főzés során enyhén szétfőnek, szétesnek, kissé mázgássá, „szappanossá” válnak. Főként levesek és főzelékek készítéséhez ajánlják, de olyan rakott ételekhez is remekül használható, ahol nem az esztétikum a fontos. Ezeknek a burgonyáknak már magasabb, 13 és 17 % közötti a keményítőtartalma. Itthon főként a Balatoni rózsa, Boglárka, Góliát és Lorett burgonyákkal találkozhatunk, világszinten pedig az Aladin, Amorosa, Desirée, Kleopátra és a Red Scarlet az elterjedt.

A „C” típusú krumplik („sütni való burgonyák”) nagy könnyen szétfőnek, lisztesek és magas keményítőtartalmúak. Épp ezért ez a legideálisabb ha például krumplipürét vagy krumpli alapanyagú tésztákat szeretnénk készíteni. Nevét viszont azért kapta a kategória, mert a sült burgonyához és a chipsek készítéséhez ez az igazán tökéletes választás. Magyarországon a Rioja, azaz a Százszorszép, valamint a White Lady a legelterjedtebb C típusú burgonya, ugyanakkor érdemes óvatosnak lenni, mivel egy néhány évvel ezelőtti vírusig az Ella, a Kisvárdai rózsa, a Gül baba vagy a Somogy gyöngye volt a leggyakoribb. Azóta ezek már sehol nem kaphatóak, mégis többször lehet találkozni a nevükkel a piacokon.

Scroll To Top