Citrusos sütemények – a téli felüdülés
Azt már megszoktuk, hogy télen nehezebben jutunk hozzá a különböző gyümölcsökhöz, viszont az mindig fájó pont, hogy emiatt a gyümölcsös süteményekhez, tortákhoz is nehezebben jutunk hozzá. Szerencsére azonban a citrusféléknek épp ilyenkor van igazán szezonja, így ezekből akár néhány finomságot is készíthetünk! Íme a mi három, egyszerűen elkészíthető kedvencünk!
Citromsüti
Amire szükséged lesz hozzá:
- 1 citrom leve
- 3 citrom reszelt héja
- 150 gramm olvasztott vaj
- 150 gramm cukor
- 180 gramm finomliszt
- fél zacskó sütőpor
- 3 tojás
Keverd össze gyors mozdulatokkal a tojásokat a cukorral és a citromok héjával. Ha sűrű krémmé válik, add hozzá az olvasztott vajat és a citromlevet, és egyenletesen keverd el benne. Add hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és keverd addig, míg egyenletesen el nem oszlanak az összetevők. Süsd egy kivajazott vagy kifújt tortaformába öntve 175 °C-on 40 percig, és már kész is!
Narancsos-citromos muffin
Amire szükséged lesz hozzá:
- 2 citrom
- 2 közepes narancs
- 2 tojás
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 25 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
Először is mosd meg a gyümölcsöket, reszeld le a héjukat, majd facsard ki a levüket. Az olvasztott vajban habverővel keverd el a gyümölcsök levét, a tojásokat, a cukrot, végül a reszelt héjakat is. Add hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és keverd addig, míg egyenletesen el nem oszlanak az összetevők. A tésztát kanalazd kikent muffinformákba, majd 185 °C-on (légkeveréses sütő esetén) süsd 20 percig.
Diétás, lime-os túrótorta
Amire szükséged lesz hozzá:
- 50 dkg zsírszegény túró
- 2 evőanál vanília-aroma
- 1 lime leve
- 1 citrom héja
- édesítőszer
- 10 gramm zselatin
- 1 dl víz
Végy egy nagy tálat, amibe beleöntöd a túrót, a vanília-aromát, az ízlés szerinti édesítőszert a lime levét és a citrom héját, majd gyors, de alapos mozdulatokkal keverd el. A zselatint a használati útmutatónak megfelelően, víz segítségével készítsd el, hagyd egy kicsit kihűlni. Ha már nem túl meleg, öntsd a túrós masszához és nagyon alaposan keverd el, hogy egyenletesen dermedjen majd meg. Akár torta-, kuglóf- vagy muffinformákba is kanalazhatod a masszát, de pohárdesszertként is tökéletes lesz. A lényeg, hogy legyen elég hely a hűtődben, mert csak ott tud megszilárdulni!