Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Cukor nélkül élni

Vannak, akik betegség miatt, vannak, akik egyéni elhatározásból próbálják cukor nélkül élni az életüket. Bár elsőre elképzelhetetlennek tűnik, valójában nem is olyan nehéz feladat nélkülözni a cukrot.

A nélkülözés mögötti ok lehet fogyókúra vagy pusztán az egészségesebb élet iránti vágy, az azonban biztos, hogy eleinte sok problémával szembesülhet az ember. Például a megszokott üdítőitalokat vagy édességeket mellőzni kell, vagy más recepteket kell keresni, ha egy kis édességre vágyunk. Szerencsére, ma már sok ilyen receptet találhatunk, és az – elérhető – alternatív édesítőszerek száma is megnövekedett az utóbbi években.

A nyírfacukor, azaz a xilit a legnépszerűbb cukorpótló a fogyókúrázók körében, hiszen mindössze 240 kcalt tartalmaz 100 gramm belőle. A legtöbb ételhez a cukor módjára használható, viszont kelt tészták esetén mellőznünk kell, mivel az egyébként egyik legjobb tulajdonsága, nevezetesen az, hogy baktériumölő, meggátolja a tészta kelését.

A fruktózt (gyümölcscukor) inkább élettani hatásai miatt érdemes választani, fogyókúra esetében kevésbé, ugyanis 100 grammban 400 kcal található. Amikor erre váltunk a finomított fehér cukorról érdemes óvatosan bánni az adagolásával, mivel akár 35 %-kal nagyobb lehet az édesítőereje.

Ennél kicsit jobb választás a méz, a kcal tartalma is kevesebb (kb. 300/ 100 gramm), ugyanakkor magas a cukortartalma, csakhogy a finomított cukorhoz képest jelentősen lassabb a felszívódása. Bár a legtöbben a tea ízesítésekor használják, valójában épp ilyen esetben nem annyira tanácsos, mivel már 37 foktól sokat veszít az élettani előnyeiből.

Manapság már itthon is hozzájuthatunk az egyébként Paraguayban és Brazíliában őshonos steviához. Ez az édes levél kapható őrlemény, por, kivonat, csepp, tabletta formájában is, ráadásul sokkal kevesebbet kell belőle használnunk, mint a cukorból, mivel az édesítőereje annak háromszorosa.

Ha valaki épp a cukormentes életmódot fontolgatja, nézzen előtte körül, mi az az édesítő, ami a leginkább kielégíti igényeit. Ugyanakkor bármikor nyugodtan térjen be a Zila Kávéházba, hiszen süteménylapunkon mindig többféle cukormentes finomság is található!

Scroll To Top