Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Dió a konyhában

A dió mindennapjaink része, sokunknak a kertjében is ott díszeleg egy tekintélyt parancsoló  diófa, de haa nem is nevelünk fát, mindegyikőnk kóstolt már valamilyen diós finomságot. A dió nemcsak finom, nagyon egészséges is, ezért időről időre érdemes ehhez a csemegéhez fordulni.

 

A nyári hónapokban bizonyára nagy segítséget jelenthet, hogy a dió erős illata elriasztja a bogarakat. Azonban a méhek atkafertőzése ellen is kiváló gyógyír, így a méhészek is bátran tarthatnak otthon a dióból bármilyen formában.

 

Persze a bogarak távoltartása mellett más hasznos tulajdonsága is van a diónak. Kevesen tudják például, hogy vértisztító hatással bír, valamint a gyomor- és bélhurut ellen is tökéletes orvosság.

 

Nem csoda, hogy ilyen sokoldalú, hisz telis-tele van telítetlen zsírsavakkal, emellett pedig növényi omega 3 zsírsavakban is igen gazdag. Általánosságban igaz, hogy a kemény héjú gyümölcsök nagy E-vitamin tartalommal bírnak. Ennek köszönheti a dió is szívbetegség- és infarktusmegelőző tulajdonságait is.

 

Jó hír a vegetáriánusoknak, hogy a dió kiváló húspótló étel is a mindennapi diétában. Fehérjékben, B-vitaminokban, foszforban, vasban és rézben gazdag táplálék, így tökéletes kiegészítője a vegán és vegetáriánus étrendnek. Jó tanács: fogyasszuk kenyérfélével, hogy tökéletes arányban jusson szervezetünk az esszenciális aminosavakhoz.

 

Nemcsak a termést érdemes használni, hiszen a diólevél főzete segíti az emésztést, ha pedig méregteleníteni szeretnénk is tökéletesen alkalmazható, hisz vízhajtó, vérképző és vértisztító hatása van!

Scroll To Top