Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Édesítőszer-kisokos

Itt a nyár. Sokan ilyenkor az átlagosnál is jobban igyekeznek odafigyelni arra, mit esznek, hogy a legjobb formájukban mutathassák meg magukat a strandokon, fesztiválokon. A kalóriabevitel csökkentése érdekében ilyenkor többen édesítőszerekre cserélik a cukrot bizonyos ételekben, italokban. De melyiket érdemes választani? E heti blogcikkünkkel, melyben három természetes édesítőszert mutatunk be, ebben szeretnénk segíteni.

 

Xilit

A nyírfacukor néven is ismert xilit talán az egyik legismertebb természetes édesítőszer. A xilóz nevű monoszacharidból származtatható cukoralkohol megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, sőt még az emberi test is termeli.

Nevével ellentétben nem nyírfából állítják elő – a köznyelvben elterjedt elnevezés hogy a xilitet először nyírfából vonták ki, ám ez csak egy urbánus legenda, mivel kukoricarostból készült –, hanem különböző mezőgazdaági és erdészeti alapanyagokból.

Cukor helyett való fogyasztása nemcsak azért ajánlott, mert kaloriatartalma csupán kétharmada a cukorénak, hanem azért is, mert lepedékképződés-csökkentő, fogszuvasodás-mérséklő hatással bír, emellett hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba történő beépüléséhez és mérsékli a szájszárazságot.

Édesítőértéke közel azonos a cukoréval, kellemes, hűsítő mellékíze egyes ételeket, desszereteket még izgalmasabbá is tesz. Nem szabad azonban mértéktelenül kanalaznunk az ételeinkbe, túlfogyasztása ugyanis hasmenést okozhat.

 

Stevia

Steviának nemcsak a napjainkban egyre több termékben fellelhető édesítőszert nevezik, hanem a Dél-Amerikában őshonos krizantémfélét is, melyből kinyerhető az édesítésre használt, tömény, erőteljes ízű anyag.

Bár az édes ízért felelős összetevőt már 1930-ben felfedezték, csak az utóbbi években kezdték el tömegesen használni. Mivel 30-szor édesebb mint a répacukor, óvatosan kell bánni vele, de egyébként cukorbetegek és várandósok is bátra fogyaszthatják. 

A stevia folyékony édesítőszerként, tablettaként és por formában is egyszerűen beszerezhető szinte bármelyik nagyobb élelmiszerboltban, édesíthetünk vele szinte bármilyen ételt, süteményt, italt.

 

Eritrit

A xilithez hasonlóan az eritrit is természetes cukoralkohol. Kis mennyiségben megtalálható gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben, és erjesztéssel készült ételekben: borban, szójaszószban, sajtban. Édesítőereje 60-80%-a cukornak.

Íze a xilitéhez hasonlít: hűsítő és édes. Diétázók számára azért is nagyszerű választás lehet, mert 90%-ban váltoatlan formában távozik a szervezetből; kalóriatartalma elhanyagolható. Vigyázni kell azonban mennyit fogyasztunk belőle, mert a xilithez hasonlóan az eritrit is hasmenést okozhat, ha nagy mértékben fogyasztják.

Ugyan már 1848-ban felfedezték, Japánban csak 1990-ben, az EU-ban pedig csupán 2003-ban került forgalomba. Cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével állítják elő egy mikroorganizmus segítségével. A sütőiparban hosszantartó puhaságot, frissességet kölcsönző adalékanyagként használják, illetve vízmegkötő képessége miatt nedvesítőszerként is alkalmazzák.

 

Scroll To Top