Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 Asztalfoglalás

Édességek nyárson

Végre itt vannak a csodálatos augusztusi éjszakák! A napok még hosszúak és forrók, az éjszakák pedig langyosak, és ha hanyatt fekszünk a fűben, nincs más dolgunk, mint megvárni egy hullócsillagot és kívánni egyet! És, hogy éhesek se maradjunk, rakjunk tüzet és nassoljunk!

Az amerikai filmekből ismert mályvacukor az egyik legfinomabb édesség, ami a nyársunk végére kerülhet. A XIX. században Franciaországban kezdtek el gyógycukrot gyártan , mályvacukros bonbont, melyben az alapul szolgáló növényt összekeverték tojásfehérjével, kukoricasziruppal és cukorral – ebből lett a pâte de guimauve. Amikor a tojást zselatinra cserélték az édesség megkapta a ma is ismert rugalmas textúráját. 

A finom édességet otthon is elkészíthetjük.

Hozzávalók: 8 g porzselatin, 4 evőkanálnyi víz, 15 dkg cukor, 1 evőkanál méz, csipetnyi só, 1,5 dl víz, 2 evőkanál porcukor, 2 evőkanál kukorica keményítő 

A zselatint keverjük össze vízzel! Tegyük egy lábasba a cukrot, majd a vizet és a melaszt, majd ezt folyamatos keverés mellett forraljuk fel és utána kis lángon négy percig főzzük. A szirupot folyamatosan keverve öntsük össze a zselatinnal, majd kb. 5 percig habverővel verjük a masszát. Amikor nyúlóssá válik, tegyük olajjal bekent és sütőpapírral bélelt tepsibe, majd az egészet helyezzük pár órára a hűtőbe. Amikor megdermed, felkockázzuk, majd kukoricakeményítő és porcukor keverékébe forgatjuk. 

Ezután nincs más dolgunk, mint a nyársra tűzni a kész kockákat, és élvezni a tűztől karamellizált édességet.

A nyársalás áldozatai lehetnek még a gyümölcsök is. Egy tálba kockázzunk fel egy ananászt, banánt, epret, görögdinnyét, ananászt, körtét és almát, majd kedvünk szerint váltogatva süssük meg őket, és élvezzük a sült gyümölcsök fantasztikus ízét.   

Ha szeretnénk megkoronázni ezt a finomságot, olvasszunk fel két tábla étcsokoládét, majd a masszát öntsük át egy tálba és mártsuk bele a gyümölcsöket. A hatás biztos nem marad el, jó étvágyat kívánunk!