Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Egy egyszerű rutin, mely segítségével minden nap főtt ételt ehetsz

Megfogadtad, hogy az új évben egészségesebben, tudatosabban étkezel majd? Egyszerre szeretnél vigyázni a vonalaidra és a pénztárcádra is? Cikkünkből most megismerhetsz egy remek módszert, mely segítségével drasztikusan leegyszerűsítheted magadnak az étkezés a teljes hétre.

Elsőre talán bonyolultnak és megterhelőnek hangozhat az angolul meal prep néven ismert rutin, melynek lényege, hogy egész hétre előre készítsük el az ételeinket. Azonban néhány egyszerű trükkel gyorsan készíthetünk változatos, könnyen variálható fogásokat, ha képesek vagyunk a heti rutinunk részévé tenni az előre főzést.

Bizonyára mindannyiunkkal előfordult már, hogy fáradtan, kedvetlenül estünk haza este a munka és a napi teendőink elvégzése után, és a tűzhely fölött való görnyedés helyett a költséges ételrendelést választottuk, vagy olyan fogások kerültek az asztalra, melyek amellett, hogy nem elég változatosak. Egy ideig jó ötletnek tűnhet majdnem minden este az egyszerű utat választani és sajtos-tejfölös tésztán vagy melegszendvicsen élni, a testünk azonban hamar megelégelheti a túlzott szénhidrátbevitelt, és hosszú távon az elhízás mellett egyéb súlyos egészségügyi következményekkel is számolnunk kell, ha nem figyelünk oda, mit fogyasztunk.

A heti menü előre való elkészítése pont ezért lehet nagy segítség. Ha hajlandóak vagyunk hétvégén néhány órát rááldozni ara, hogy egyszerű, de változatos finomságokkal töltsük meg a hűtőnket, a hétköznapokon is ízletes és kiegyensúlyozott fogásokat fogyaszthatunk. A módszernek ráadásul hatalmas előnye az is, hogy a héten csupán egyszer kell elmosogatnunk az előkészítéshez használt edényeket, és a bevásárlást is letudhatjuk egyben, nagy tételben, ezzel pedig a kiadásainkat is csökkenthetjük, hiszen kevesebb esélyünk van elcsábulni olyan impulzustermékekre, melyekre igazából nincs is szükségünk.

Akik belevágnak az egész hétre való előfőzésbe, hamar ráérezhetnek, hogy mi alapján érdemes összeállítani a menüsort, és hogyan teheti párhuzamossá egyes ételek előkészítését. Érdemes például olyan zöldségekből kiindulni, melyeket ha elősütünk vagy előfőzünk, egyaránt lehetnek köretek magukban, vagy kerülhetnek bele salátákba, krémlevesekbe, egyéb egytálételekbe. Nagyszerű választás például a krumpli, répa vagy például a spárga, mely önmagában is finom köret, de zsenge íze remekül kiegészít más fogásokat, belekerülhet rizottókba, vagy előkészítés után krémleves is lehet belőle.

Hasonlóan járhatunk el a húsfélékkel is. A nagy mennyiségben kisütött csirkemell például nemcsak feltét lehet, hanem feldarabolva gyrostacowarp is készülhet belőle a későbbi napokra, a maradék pedig cézársaláta, hússaláta hozzávalója lehet. Hasonlóan járhatunk el a darált marhával, melyet elég egyszer elkészíteni, és bolognai szósztól kezdve cilis babon át rakott, töltött zöldségekig bármi készülhet belőle. Fontos azonban odafigyelni rá, hogy ha a hét későbbi napjaira mélyhűtve szeretnénk eltenni az ételeket, olyan összetevők kerüljenek egy fogásba, melyek mindegyike lefagyasztható.

Szintén hamar rátanulhatunk arra is, hogyan tehetjük hatékonyan párhuzamossá az ételek előkészítéséhez szükséges folyamatokat. Egy nagyobb sütőben egyszerre több tepsiben és készülhetnek a hozzávalók, így idő- és energiatakarékosan sülhetnek meg egyszerre a köretekhez használt zöldségek és a feltétnek szánt húsok, halak. A sütési idő alatt pedig tevékenykedhetünk a tűzhelynél.

Bár elsőre valóban nehézkesnek, sok tervezést, előkészítést, energiát igénylő szokásnak hangozhat az ételek előkészítése, bevásárlással együtt sem vesz igénybe 4-5 óránál hosszabb időt. Ráadásul egy beáldozott vasárnap délutánért cserébe nyerhetünk egy olyan hetet, amely során csak annyi időt kell a konyhában töltenünk, amíg felmelegítjük az előre elkészített fogásokat.

Scroll To Top