Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Egy pohár bor – és a hozzá illő sajt

Azt jól tudjuk, hogy Franciaországban, Svájcban és Hollandiában a sajtfogyasztás velejárója egy-egy pohár bor, de valójában a hazánkban népszerű sajtokhoz is megtalálhatjuk a hozzájuk illő nedűt.

A bor-sajt párosításnak megvannak az alapvető szabályai, melyet elsősorban a bor aromavilága, tannintartalma, savassága, alkoholtartalma illetve a sajtok érlelésének foka határoz meg. Lássuk, mihez mit érdemes választani!

Az olasz típusú sajtként is emlegetett gyúrt és forrázott sajtok forrázással és a massza összegyúrásával készülnek. Önmagában is fogyasztható, bár Magyarországon leginkább a rántott sajtok alapjául használják fel. Könnyed, friss borok illenek hozzá, lehetőleg alacsony alkoholtartalommal. Tökéletes párosítás: parenyica – rajnai rizling.

wine-1661211_1280

A füstölt sajtok a világon hazánkban örvendenek az egyik legnagyobb népszerűségnek. Valójában nem külön sajtcsalád, hiszen szinte bármelyik fajtából készülhet füstölt változat is. A füstös íz mellé a tölgyfahordóban érlelt borok illenek leginkább. Tökéletes párosítás: Karaván sajt – chardonnay.

A préseléssel előállított, félkemény sajtok közé tartozik a trappista, ami – francia eredete ellenére – hazánk sajtfogyasztásának 70%-át teszi ki. De ebbe a családba tartozik még sok más, megfizethető sajt is, például a gouda, az edami és az óvári is. Tökéletes párosítás: trappista – királyleányka.

A fehérpenészes sajtok az utóbbi évtizedben vált igazán népszerűvé Magyarországon, főként a brie vagy a camembert sajtot szeretjük. Utóbbi lágy, tehéntejből készül, fehér nemespenész bevonattal. Nem csupán savas vörösborral, de friss szőlővel is igazán ínycsiklandozó. Tökéletes párosítás: natúr camembert – kadarka.

camembert-1114058_1280

A kékpenészes sajtok a belsőpenészesek közé tartoznak. Készítésükkör belsejébe juttatott oxigén felhasználásával alakulnak ki a kék vagy zöld foltok, erek. Ebbe a családba tartozik a márványsajt, a stilton és a gorgonzola is. Tökéletes párosítás: márványsajt – aszú.

Scroll To Top