Skip to content
Cím: 1183 Budapest, Üllői út 452. Térképen Tel: (1) 290-2417 ZilaGO rendelés

Egyik büszkeségünk: a szatmári szilvatorta

2008-ban az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy szatmári szilvatortánk elnyerte az év tortája címet. A különleges finomság azóta is nagy kedvencünk, gyakran készítjük és vendégeink is előszeretettel rendelik ezt a csemegét. Azt azonban nem sokan tudják, hogy mi is teszi igazán pikánssá – a sütihez használt szilvapálinka ugyanis nem lehet másmilyen, csakis eredeti szatmári!

A szatmári szilvapálinka eredetvédett magyar pálinka, mely tükrösen tiszta, az érlelésből adódóan halványsárga színű gyümölcspárlat. Rendkívüli zamatát a hozzá használt teljesen érett penyigei és besztercei szilvafajtáknak köszönheti – előbbi egy szatmári, utóbbi ázsiai szilvafajta. Veresszilvát azonban egyáltalán nem tartalmazhat a felhasznált szilvaválogatás.

Ráadásul a szilvapálinka (sligovica, szilvórium) már a 16. század óta jelen van a Kárpát-medencében, ami nem is csoda, hisz a szilva magas cukortartalmának és könnyű feldolgozásának köszönhetően kiválóan alkalmas minőségi pálinka készítésére. Szatmári szilvapálinkát kizárólag Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Vásárosnamény és 63 környező település területéről származó szilvából lehet készíteni, ezt törvényileg is szabályozzák. A szigorú megkötéseknek köszönhető, hogy a szatmári szilva változatlan zamattal és minőséggel áll rendelkezésünkre, akár egy jó kupicával szeretnénk koccintani vacsora után, akár kedvenc szatmári szilvatortánkat készítenénk el.

Habár a sütibe csak egy kis mennyiséget használunk – nem is csoda, hisz a leggyengébb pálinka is legalább 40% alkoholtartalommal rendelkezik! –, a hamisítatlan szatmári szilva ízt csakis ezzel a nedűvel csalogathatjuk elő. Ráadásul már az sem titok, hogy hogy készítsük el akár odahaza ezt a finomságot. A recept ugyanis elérhető honlapunkon.

Scroll To Top